Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Лазаровден е! Цяла Добруджа празнува!

Празничен водосвет, жива изложба на автентични добруджански носии, народни песни и танци, както и фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ бяха част от програмата, с която жители и гости на Каварна отбелязаха Лазаровден.

В квартал Рилци в град Добрич всеки Лазаровден е специален. Това е денят, в който момичетата се обличат с най-красивите си рокли, за да отпразнуват красивия български празник. Лазаровден е денят, в който всички вярваме, че пролетта ще дойде скоро, че здравето и щастието ще бъдат с нас.

Малките лазарки от ОУ "Христо Смирненски" в Генерал Тошево нагиздени и пременени, накичени с цветни венчета, огласят с песни, наричат за здраве и берекет и създават неповторимото очарование на този празник.

По време на Лазаровден и Цветница: В Младежкия център в Добрич се провежда фолклорна среща. Гостуват млади хора от София, Котел и Добрич, които обменят знания и опит в областта на етнографията.

Празничен концерт, посветен на Лазаровден се проведе на площад "Свобода" в Добрич. Участваха фолклорни формации от добричките училища.

18-то издание на фестивала “Лазаровден” се проведе днес в Балчик. Любителски състави от различни населени места в общината се събраха в читалище “Васил Левски - 1959”, за да представят своето творчество. 

c