Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Кръг от Световна купа по авиомоделизъм ще се проведе в Шабла

Турнирът носи името на Асен Йорданов - основател на авиоинженерството в България

Шабла ще бъде домакин на престижно състезание по авиомоделизъм – това е турнирът „Асен Йорданов “, който е  кръг от Световната купа по кордови авиомодели. Атрактивната проява ще се проведе на 2 и 3 септември на градския стадион в Шабла.

Организатори на състезанието са Община Шабла, Националният Аеро Клуб България и Авиомоделният клуб от гр. Левски. То ще бъде открито на 2 септември – събота, в 09.00 часа, а след това ще се състоят полетите в клас Акробатични авиомодели и Авиомодели за въздушен бой. На следващия ден от 09.30 до 14.30 часа са стартовете и финалите в двата класа. Следва закриване и награждаване на призьорите.

Организаторите канят желаещите да станат зрители на незабравими и оспорвани въздушни битки с авиомодели между пилотите - майстори на въздушния бой от България и чужбина.

Състезанието – кръг за Световната купа, което се провежда за пореден път в България, носи името на известния българския авиатор Асен Йорданов.

Асен Христов Йорданов (1896 – 1967) е български изобретател, инженер и авиатор, смятан за основател на авиоинженерството в България. Той има и принос в развитието на американската авиация. „Йорданов залив“ на Земя Греъм в Антарктида е кръстен на негово име.

През 1921 г. Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет. За победителите е обявена награда от един милион долара. Кандидати са и българските летци Асен Йорданов и Гаврил Стоянов. С парична помощ от българското правителство двамата българи пристигат в САЩ, но конкурсът не се провежда, защото от други страни не се престрашават да участват. С разрешение на правителството Асен Йорданов остава в САЩ. През 1941 г. той основава дружество „Jordanoff Aviation Company“, преименувано по-късно в „Jordanoff Corporation“, придружено от „Jordanoff Electronics“. Ателиетата му заемат четирите етажа на сграда на „Медисън авеню“ в Ню Йорк. Дейността им е в тясна връзка с военната отбрана на САЩ и се намира в строга секретност.

Неговата популярност нараства, когато открива авиационно училище.

c