Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Консултативен съвет по сигурността в Добрич ще променя Наредбата за обществения ред

След проведен разговор между общинската администрация в Добрич и протестиращи, обединени в инициативен комитет, провокирани от случая с убития мъж в парка на града, със заповед на кмета Йордан Йорданов е съставен и свикан на първо заседание Консултативен съвет по сигурност (КСС) в Добрич.

В новата структура участват граждани от инициативния комитет, секретарят на общината, началникът на канцеларията на кмета, представител на звено "Общинска полиция", представител от Първо Районно управление на МВР в Добрич и младши експерт „ИТО, ОМП, ЗБА“.

На пресконференция след първото заседание на КСС е решено да се пристъпи към разглеждане на Наредбата за обществения ред в Добрич (Наредбата за осигуряване на обществения ред, изискванията към шума в жилищни сгради, опазването на общинската собственост, инфраструктурата и околната среда на територията на Община град Добрич).

След разглеждане на Наредбата, следва на заседание, насрочено за 29 април, членовете на КСС да внесат предложения за подобряването й, а желанието на кмета Йордан Йорданов е след публично обсъждане поправената Наредба да влезе за гласуване и обсъждане в Общински съвет Добрич в края месец май.

“Неморално е да се политизират такива инциденти. По тази причина не съм си позволявал да коментирам в лично качество. Смятам, че в човешкия живот няма политика. Моята задача ще е да локализираме пропуски в целия град, но няма да допусна да се заиграваме на политическа основа”, заяви Йорданов.

В пресконференцията участваха и граждани от инициативния комитет, сред които и инициаторът на серия от протести Венцислав Великов. Той посочи, че хората, които представляват комитета са водени от мотива “да живеем по-спокойно, по-достойно и да направим града по-добър”.

Великов смята, че трябва да се изготви План за превенция след анализа, който ще представят на следващото заседание на КСС. Той трябва да констатира къде е критичната инфраструктура, какви са слабостите и дефицитите в сферата на сигурността.

Великов също смята, че освен анализ, трябва да се засили контрола над спазването на наредбата – както от полицията, така и от общината и гражданите. Затова той предлага и създаването на информационни кампании за насърчаването на гражданското участие в констатирането на нарушенията и реакцията срещу тях. Също така посочи, че от ОДМВР Добрич са дали гаранции, че ще се вземат мерки, които да гарантират сигурността в града.

Консултативният съвет по сигурността ще се събира регулярно докато има нужда за решаване на проблеми. Не е изключена възможността да продължи работа и след изпълнението на заложените задачи.

c