Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

Конкурс за плашила ще се проведе в село Камен бряг край Каварна

Конкурс за плашила организира народно читалище НЧ "Г. С. Раковски-1941" в село Камен бряг. Той ще се проведе утре, 19 август, от 19 часа.

Няма възрастови ограничения за участниците, те могат да са групови или индивидуални. Могат да се използват всякакви подръчни материали – текстил, дърво, слама, хартия, метал. За размера също няма ограничения – може да е от две педи до над човешки ръст.

Тази вечер изтече регистрацията за участие, а в съботната вечер ще се състои шествието на плашилата и награждаването.

За най-оригиналните и атрактивни плашила ще бъдат присъдени награди – 100 лева – за първо място, 50 лева – за второ място, 25 лева – за трето място.

Организаторите споделят, че плашилото, както е известно, не е само приказен герой от „Вълшебникът от Оз”, но и срещащо се в действителността чучело, част от българските традиции в живота на село, чиято основна мисия е да предизвиква страх в неканените птици, които нападат с дръзновение лозята, овощните, и зеленчуковите ни градини. И тъй като човек не може да прекарва денонощно времето си сред насажденията, пъдейки хвъркатите досадници, които се опитват да ни съсипят реколтата, страховитата осанка на страшилището е призвана да охранява лехите и плодните дръвчета.

Разбира се, това, че плашилото трябва да е страшно, за да отблъсква с вида си крилатите вандали, не означава да изглежда глупаво и грозно. Затова стопаните може да си го направят така, че то да е симпатично и дори да играе ролята на украса за двора им.

Снимката е илюстративна

c