Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Кметът обеща ново обследване на дърветата по центъра на Добрич и премахване само на болните

По думите му предложението за премахване на 70 дървета е на проектантите, предстои Общината да реши дали го приема

Дърво при ремонта на центъра на Добрич ще бъде премахвано само, след като бъде обследвано от община, неправителствения сектор, проектантите и др. и наистина се окаже, че то е действително болно. Това увери на брифинг с журналисти днес кметът Йордан Йорданов.

По думите му през последните седмици по въпроса за предстоящото премахване на дървета при ремонта на центъра се е създало „истерично настроение“ на моменти и този начин на комуникация не е здравословен за нито една от страните.

„Нека да е ясно - ние не сме отказали комуникация. Напротив, искаме по-задълбочена комуникация, но да се чуваме. С викове и крясъци няма да постигнем тази комуникация“, каза кметът. Добави, че целта е не е да се махат здрави дървета, а да се направи здрав център, което е коренно различно.

„Това, което мога да уверя цялата общественост на Добрич, и не само, че при започването на ремонта се надявам всички страни да сме на място, всяко едно дърво да бъде обследвано. Разбира се, говорим за здравите. Тези, които не са здрави, няма как, трябва да бъдат премахнати, но здравите дървета, които имаме възможност, ще бъдат оставени“, каза Йорданов.

Той се надява в следващите седмици заинтересованите страни неправителствени организации, граждани, да имат  по-добра комуникация и чуваемост.

„Мисля, че ще постигнем съгласие, защото е важно. Виждате, шествието по случай 24 май мина през счупените плочки, които вярвам, че нашите деца и ние не заслужаваме“.

Няма да махаме здрави дървета, които са с потенциал да останат и да се развиват, увери  Йорданов. 

Той обясни, че, когато на последната сесия на Общинския съвет е посочено, че ще бъдат подменени 70 дървета, това е идея на проектантите. Но все още Общината не е приела техническия проект и ще се работи, за да се постигне консенсус за тези 70 дървета заедно – граждани, община и неправителствени организации.

Становището на проектантите е, че искат да стане както трябва нацяло. Искаме да направим един хубав и здрав център, с който да се гордеят всички добричлии. Но в случаи, когато има прекалено огромно желание да се запазят тези дървета, ще го удовлетворим.

По думите му важна е цялостната картина и как тези дървета ще се впишат в ремонта на центъра. Защото никой от нас не иска да махаме насила здрави дървета, това е предложение на проектантите. Предстои да кажем дали се съобразяваме с него или не, каза още кметът.

c