Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич ще плаща от общинския фонд „Здраве“ за прегледи в Крушари и Шабла

Общински фонд „Здраве“ поема разходите на лекарите от МБАЛ – Добрич, които ще посещават малките населени места, обяви пред министъра на журналисти Йордан Йорданов. Всички общини, където ще има прегледи, участваме с финансиране към този проект, контрира кметът на Община Добричка

„Лекарите, които посещават малките населени места, ще са обезпечени изцяло от фонд „Здраве“ на Община Добрич, който ще се погрижи изцяло за техните разходи. Където и да са командировани тези лекари, във всяко кътче на областта, ще бъдат обезпечени – като транспорт, дневни разходи, допълнителни възнаграждения, Община Добрич поема този ангажимент. Както и физически да транспортира и подпомага този процес. Заставаме твърдо зад тази инициатива, която се приема изключително добре от малките населени места, където хората наистина имат нужда да бъдат обгрижени и да имат скрининг“, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов в с. Полковник Свещарово.

Днес там се проведоха прегледи по проекта „Лекари в малки и отдалечени населени места“, който се изпълнява по инициатива на Министерството на здравеопазването в партньорство с Община град Добрич и МБАЛ – Добрич.

„Създаването на фонд „Здраве“ в Общината ще подпомага въпросните прегледи, ще подпомага болницата в Добрич, за да могат лекарите, които отиват в малките населени места, тези, които остават да работят в нашата болница, да се чувстват обезпечени. Благодарение на тази инициатива, освен да стигнем до повече хора в малките населени места, ще успеем да задържим и да мотивираме повече младите лекари“, каза още Йорданов.

Всички общини, където ще има прегледи, участваме с финансиране към този проект, контрира домакинът на събитието днес, кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Тя подчерта, че преди малко повече от месец кметовете от цялата област са подкрепили тази инициатива на Министерството на здравеопазването. 

„Общините Добричка, Шабла и Крушари, където ще има прегледи, ще финансират допълнително тези специалисти, а не както се посочи, че Община Добрич плаща“, каза още Соня Георгиева. „Ние търсим финансиране да подпомогнем тези специалисти, за да ни посещават, защото, за разлика от всички останали общини в областта, Добричка, Крушари и Шабла нямат нито медицински центрове, нито поликлиники, нито болница. Жителите на нашите общини имат най-голяма полза от инициативата, която се организира от МЗ. Надявам се тези специалисти наистина да са в тяхна подкрепа и да не се стига до конфронтация с личните лекари, коментира още тя.

Община Добричка работи по проект „Грижа в дома в община Добричка“, в който има предвидени средства за лекари специалисти, по него са включени потребители от селата и се осигурява финансиране на медици. Първият преглед беше в с. Козлодуйци. Днес бе вторият ден – в с. Полковник Свещарово, както и в с. Черна, където жителите на община Добричка могат да се прегледат от специалистите, които МБАЛ Добрич осигурява, добави Соня Георгиева. 

Фонд „Здраве“ на Община град Добрич цели  финансово подпомагане на специализацията и/или осигуряването на социално-битови условия на лекари, специалисти по здравни грижи, клинични психолози и здравни асистенти за необходимото кадрово обезпечаване на „МБАЛ – Добрич“ АД и общинските лечебни заведения на територията на общината.

 

c