Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Клуб "Виктория" от Добрич е вицешампион на Балканиадата по естетическа групова гимнастика

Клуб "Виктория" е вицешампион на Балканиада 2023 по естетическа групова гимнастика, в категория 6-8 къса програма, съобщи президентът на клуба Мариета Канаврова.

На 7-9 юли 2023 се проведоха Вторите балкански игри по естетическа групова гимнастика. Миналата година балканиадата се състоя в Гърция, от където клуб "Виктория" се завърна със злато и шампионска титла.

Тази година домакин на балканските игри беше България. Състезанието се проведе в гр. Бургас, зала "Младост", и в него взеха участие 62 отбора от общо 8 държави.

България беше представена от общо 5 клуба от цялата страна, между които и клуб "Виктория" гр. Добрич.

“За нас беше чест и привилегия за втора поредна година да представим страната ни такъв висок международен форум”, каза  Мариета Канаврова

Българското представяне като цяло беше изключително силно. Двата национални отбора на България спечелиха златото и среброто при жените. Почетни места завоюваха и петте клуба, представили страната ни -  "Академик", "Етър Елит", "Вива", "Виктория" и "Афродита".

България завърши тази международна надпревара с общо 6 първи, 5 втори, 1 четвърто, 2 пети и 1 седмо място.

Второ, четвърто и пето място за трите отбора на клуб "Виктория" в късата програма от общата голяма надпревара. Истинска, смела и достойна бора с големи и силни отбори на международно ниво.

Гимнастичките от клуб "Виктория" гр. Добрич, които представиха страната ни на тазгодишната Балканиада, са в състав:

* Отбор 6-8 години къса  програма (Зорница Петрова, Мария Балчева, Лора Манолова, Пресияна Георгиева, Деметрия Стоянова, Симона Събчева)

* Отбор 8-10 години къса програма (Вяра Раданова, Мария Вълчанова, Румяна Йорданова, Габриела Маринова, София Иванова)

* Отбор 10-12 години къса програма ( Симона Искренова Иванова, Симона Александрова Иванова, Йоанна Манолова, Марта Господинова, Нина Стойкова, Дара Атанасова)

Мариета Канаврова отправя благодарности и към родителите за ентусиазма и подкрепата, децата им да тренират ежедневно, а понякога даже и двуразово през последния месец. Специални благодарности има и за Йовка Няголова - за участието й в подготовката на гимнастичките от клуб “Виктория”. И най-вече - към Българска федерация по естетическа групова гимнастика за развитието на този красив спорт, не само на национално, но и на международно ниво.

"След Балканските игри естетическата гимнастика продължи с международен треньорски курс, под съвместната егида на българската и международната федерации. Адмирации за цялостното събитие към президента на Българска федерация по естетическа групова гимнастика Мариета Дукова, вицепрезидент на Световната федерация по естетическа групова гимнастика - Елена Дукова, и треньора на националите - Кристина Ташева.

Благодарности и поздравления към абсолютно всички организатори и участници в това цялостното и грандиозно събитие в света на естетическата гимнастика", посочи Мариета Канаврова.

c