Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Какви хеликоптери прелитат над Добрич и какъв е техният маршрут?

Хеликоптерите, които редовно прелитат над Добрич през последните месеци, будят притесненията на гражданите. В социалните медии има всевъзможни версии и тълкувания. Наши читатели ни писаха, за да споделят опасенията си и в търсене на достоверна информация. 

Първите сигнали получихме в средата на месец юни, след което изпратихме запитване до пресцентъра на Министерство на отбраната. Попитахме ги има ли основания за безпокойство сред жителите на град Добрич, колко и какви са летателните средства, които прелитат над града, и, ако те са част от бойна авиация, под чие командване са и каква мисия изпълняват?

Официален отговор и до днес не сме получили. Но по данни на онлайн портала flightradar24.com става дума на военни хеликоптери (Блек Хоук/Sikorsky UH-60M Black Hawk) на U.S. Army (Армия на Съединените щати), патрулиращи между летището в Констанца и Северна България. Точната крайна точка на хеликоптерите не става ясна. Последният  хеликоптер е засечен вчера (13 август) около 22:00 (19:00 UTC) часа, който изчезва от радара точно над намиращото се на 30 километра от Добрич село Бдинци, община Добричка.

В ранните следобедни часове друг хеликоптер от същия вид е излетял в района на Авиобаза "Безмер" и отново сигналът му е изченал около село Бдинци.

Средната скорост, с която се движат летателните средства, е над 200 км/ч., като достигат до 260 км/ч, а височината, на която прелитат над региона е около 500 м.

c