Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Къде е кметът? Защо Йордан Йорданов отсъства от важни за Добрич и гражданите му събития?

Кметът не уважи паметта на загиналите за свободата на Добруджа, нито новите почетни граждани на Добрич

Къде е кметът? Това е въпросът, който най-често се чува през последния месец по време на всички значими дати и събития в Добрич. А, това е месецът, в който отбелязваме важни за Добрич годишнини, като 7 септември и 25 септември. Както и празник, който е важен за всяко семейство  – началото на учебната година.

Оказа се, че кметът на Добрич Йордан Йорданов не уважи официалните събития на нито един от тези празници.

Той отсъстваше по време на проявите на 7 септември, когато бяха отбелязани 108 години Добричка епопея и 84 години от подписването на Крайовския договор. Дата, която за мнозина трябва да бъде обявена за Празник на Добрич, дори за национален празник.

Йордан Йорданов го нямаше и на първия учебен ден в Добрич. Той не присъства при откриването на учебната година в нито едно училище в града, който ръководи.

Кметът Йорданов отсъстваше и от събитията по повод Деня на град Добрич – 25 септември, когато бяха отбелязани 84 години от влизането на българската армия  в града и Добрич празнува свободата си.

Нямаше го нито на Военния ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа, с който започна честването във Военно-гробище. Отсъстваше от тържествено заседание на Общински съвет град Добрич, на което бяха обявени новите Почетни граждани на Добрич боксьорките Светлана Каменова и Станимира Петрова, представили града на Олимпиадата. Сред уважилите празника бяха кметовете на Община Добричка Соня Георгиева и на Генерал Тошево Валентин Димитров, но не и кметът на празнуващия град Добрич.  

Йордан Йорданов се появи едва вечерта на концерта, организиран в рамките на Добрич фест, на скейт парка. Там бе забелязан и предната вечер – зад огражденията за VIP гостите.

Каква е причината кметът Йорданов да не удостява с присъствието си значимите за Добрич и добричлии събития не е известно. В тази връзка на 17.09.2024 година Про Нюз Добрич отправи до пресцентъра на Община град Добрич следните въпроси:

Моля да ни предоставите информация присъства ли кметът Йордан Йорданов на откриването на учебната година в учебно заведение в община град Добрич, тъй като ние и нашите читатели не го видяхме никъде. 

Ако не е присъствал, бихме желали информация за причината за това. Ако е било служебен ангажимент – какъв е бил той, има ли командировка за целта? 

Присъствал ли е на 16.09.2024 г. откриването на учебната година в училище в София, където учат децата му?

Аналогично – каква бе причината кметът да не присъства и на отбелязването на 7 септември на 108 години Добричка епопея и 84 години от подписването на Крайовския договор?

До момента отговор не сме получили. В тази връзка днес отправихме запитване по Закона за достъп до обществената информация. След получаване на отговор, ще информираме гражданите на Добрич  какви са важните ангажименти, които възпрепятстват кмета Йордан Йорданов да присъства на важни за Добруджа, Добрич и добричлии празници, включително и празника на града.

c