Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Изсичат 95 крайпътни дървета заради ремонта на 20 км от пътя Добрич-Албена (СНИМКИ)

36 от дърветата са на територията на Добрич и се изсичат със заповед на кмета на града, а другите – по решение на АПИ

95 крайпътни дървета се изсичат, а короните на други 263 се оформят, за да се подобри видимостта на пътя. Това се прави във връзка с предстоящия ремонт на 20 километра от пътя Добрич-Албена.

Това става ясно от отговора, който Про Нюз Добрич получи от Агенция „Пътна инфраструктура“ на отправеното запитване относно причината за изсичането на дърветата,  броя на дърветата, които са или ще бъдат изсечени, както и какво ще се случи с дървесината.

От АПИ отговориха, че през септември стартира превантивен ремонт на 20 км от път II-71 Добрич – Оброчище. В момента се извършва ландшафтно оформление в участъка между Добрич и Стефаново. След оглед на 6-километровото трасе е констатирана необходимостта от премахването на 95 крайпътни дървета, създаващи предпоставки за пътно-транспортни произшествия, както и за оформяне на короните на 263 дървета, за да се подобри видимостта на пътя.

Част от дърветата са в урбанизирана територия и за тяхното изсичане има заповед на кмета на Община Добрич. С нея се разрешава премахването на 36 дървета, както и оформянето на короните на други 57. Дървесината ще бъде маркирана и след премахването ѝ ще бъде извозена на посочено от общината място. Останалите дървета попадат в границата на пътя и също ще бъдат изсечени с оглед осигуряване безопасността на движение.

Ремонтът на второкласния път ще е в два участъка: между Добрич и Стефаново и от Одърци до Оброчище. Включва фрезоване на асфалтовата настилка, цялостно преасфалтиране, възстановяване на отводняването, полагане на хоризонтална маркировка, монтиране на пътни знаци и мантинели. Срокът за приключване на всички ремонтни работи е юли 2026 г.

Целта на предприетите дейности е съхранение на пътната конструкция в дълбочина, удължаване на експлоатационния живот на трасето, както и повишаване на удобството и безопасността на пътуващите по направлението Добрич - Албена.

Стойността на строително-монтажните работи е 15,4 млн. лв. без ДДС и средствата са от бюджета на АПИ.

c