Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Изрязаха липите в центъра на Добрич, вижте защо и с какви дървета ще ги заменят (ВИДЕО)

Започна ремонтът на центъра, а една от най-коментираните теми е подмяната на големите липи, които през лятото създаваха “дебела” сянка по пешеходната зона, но и проблеми, свързани с поддръжката и безопасността.

За да разясни “Защо да подменим липите”, Община град Добрич постави мостра на новите дървета, които ще са от вида Полски клен. На площад “Свобода” може да се види както мострата, така и информация.

Ето какво посочват те, в отговор на въпроса, защо се подменят липите. "Заради безопасността. В този участък от булеварда вече паднаха две липи. Зелената корона не е гаранция за здравина и стабилност, а корените на дърветата са били просечени при предходната реконструкция на центъра и 10 години по-късно са увредени и загинали, което ги прави опасни", посочват от Общината.

Обяснението защо липите не са подходящи за това място:

"Склонността им да образуват издънки и повърхностни корени ги прави подходящи за засаждане в отвори в настилката. Ежегодното нападение от специфични вредители замърсява средата с лепкава субстанция".

От Общината казват, че "новите дървета с всяка изминала година ще увеличават екологичните си ползи. Те са вложение в бъдещето. Умиращите дървета и разрухата не са наследството, което искаме да оставим”. И  допълват, че "в градовете дърветата се засаждат с основна цел: да подобряват жизнената среда на човека".

Дървото, което е избрано за засаждане е разновидност на Полски клен, или също известен като Явор, характерен за региона на Добруджа. Мотивите:

"Видът е добре приспособен към климатичните и почвени условия в района. В напреднала възраст достига височина до 20 метра и е с почти топчеста корона. Листата са 3-5 делни, дълги от 2 до 8,5 см., през есента се обагрят в жълто. Полският клен е разпространен в Централна Европа, Западна Азия и частично в Мала Азия до Северен Иран. Устойчив е на болести и вредители. Сенкоиздръжлив е и нечувствителен към замърсяването на въздуха. Използва се за единични, групови и алейни засаждания, за озеленяване на улици и в лесопаркове".

Посадъчният материал ще е "с минимална височина от 3,5 метра и обиколка на стъблото 14/16 сантиметра, посочват от общината. Дърветата са отгледани в специализиран декоративен разсадник по технология, която гарантира добре развита, но компактно разположена стъблото коренова система, право неразклонено стъбло с височина над 2,2 метра, над което започва короната, гъста, симетрична и добре оформена корона, както и генетична еднородност, което гарантира еднаквост на индивидите и в перспектива".

От Общината добавят, че "тези дървета се свързват с автоматизираната поливна система и осигуряват равномерно и контролирано подаване на вода директно към корените и в дълбочина. Могат да се използват за внасяне на течни торове и подобрители. Съдействат за развитие на дълбока коренова система, без повърхностни корени, които да повреждат настилката. Дълбоката коренова система стабилизира дървото и го прави устойчиво на ветрове и засушаване".

c