Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Изолация се лепи върху каменната облицовка на читалището в Добрич (СНИМКИ)

На 25 юли попитахме възложителя на ремонта Община Добрич защо, до момента отговор не сме получили

Изолация се лепи върху каменната облицовка на сградата на народно читалище „Йордан Йовков 1870 г.“ Това видя репортер на Про Нюз Добрич, който отиде на място след сигнали на наши читатели.

На пресконференция при старта на ремонтите дейности арх. Красимир Димитров, управител на „Прогрес 99“ ООД, изпълнител на проекта, посочи, че най-важното е обновяването на фасада. Тогава той каза: "Ще демонтираме съществуващата каменна облицовка и дограми и да ги подменим с нови дограми, да положим топлоизолационни слоеве и изцяло  нова каменна облицовка. Отново ще е варовик. Основното тяло на сградата ще се ремонтира покривът, като се положи топлоизолация и нови хидроизолационни слоеве. Отделно ще подменим тръбите и отоплителните тела на отоплителната инсталация в цялата сграда", обясни той. Обясни, че ще се положи 10- сантиметра топлоизолация по фасадата и 12 сантиметра по покрива, които ще подобрят енергийния клас на сградата.

От снимките дори с непрофесионалното око се вижда, че изолация се лепи върху варовиковите плочи.

В тази връзка на 25.07.2023 г. Про Нюз Добрич отправи запитване към Община Добрич, която е възложител на ремонта, защо, при условие, че от фирмата изпълнител при старта на строителството заявиха, че съществуващата каменна облицовка ще бъде демонтирана, а след това ще се положи нова, видно от снимките, изолационните плоскости се лепят директно върху каменните плочи ? Кое наложи това? Няма ли по този начин да се влоши качеството на ремонта?

До днес отговор не е получен. А гражданите се питат дали това няма да доведе до поредния случай, когато при първия по-силен вятър изолацията ще се разхвърчи.

c