Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Интересната история на "О, Добруджански край", той звучи и от часовниковата кула в Добрич (ВИДЕО)

Химнът на Добрич „О, Добруджански край“ звучи от часовниковата кула в етнографския комплекс „Стария Добрич“. С него ще се отбелязват часовете 10.00, 12.00 и 17.00. „О, Добруджански край" е любима песен - марш на цяла България в продължение на три десетилетия.

Това музикално творение има интересна история.

През 1914 г. композиторът Александър Кръстев предлага на поета Любомир Бобевски  да напише специален текст, в който да се говори само за Добруджа.  През есента на 1916 г. тази „песничка” от четири строфи се превръща в страховит боен марш на предвожданите от генерал Кантарджиев войски. Под неговите възпламеняващи звуци още на третия ден от Добричката епопея те освобождават града. Три години по-късно поетът е осъден и вкаран в затвора за няколко години зарад активното си участие в  движението за освобождението на Добруджа. 

Авторът на музиката Александър Кръстев влиза в Добруджа през 1940 г. заедно с българската армия, качен прав на един от първите танкове, аплодиран от множеството и заедно с него той пее щастлив и вдъхновен своя марш.

На 1 април 1942 г. в чест на Бобевски депутатите стават на крака и пеят „О, Добруджански край", след което гласуват народна пенсия на поета. През 1945 г. творчеството на Бобевски е обявено за шовинистично и е забранено. Години по-късно, след промени в текста по идеологически съображения тогавашната власт допуска публични изпълнения на песента.

Маршът е официален химн на Добрич от 1998 г.

 

c