Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Името на Михаил Велков от Добрич е синоним на кулинарна революция и на посвещение в живота

Той е младият виртуоз в кулинарията, който готви на Парис Хилтън. За него ресторантите са скучни места без души, които имат нужда от промяна

Шеф Михаил Велков е от Добрич. Той е на 26 години, завършил е Езикова гимназия „Гео Милев“, Американския университет, завършил е Института по хотелиерство и мениджмънт в Люцерн, Швейцария – специалност „Кулинарни изкуства“, работил е в ресторанти със звезди Мишлен. Преди дни името му нашумя около това, че именно той готви на наследничката на една от най-големите хотелски вериги в света Парис Хилтън по време на ваканцията й в Егейско море, която тя прекара на българската яхта ALTEYA, най-луксозния моторен катамаран плаващ в гръцки води.

За интереса към кулинарията, за визионерството и експеритеминтите в кухнята шеф Михаил Велков разказа в специално интервю за Про Нюз Добрич

Шеф Велков, много млад Вие вече сте име в кулинарията, с опит в ресторанти със звезди Мишлен. Кога осъзнахте, че кулинарията е Вашето призвание?

Още от младежките си години изявявах интерес към кулинарията и с времето прекарвах все повече време в кухнята и не след дълго осъзнах, че съм намерил своето призвание. Кулинарното изкуство ми дава пълна свобода да изразя себе си и да приложа своята креативност в ястията, които правя. Това ме накара да се влюбя в този занаят.

Какво Ви дава работата в кухнята?

Кухнята е мястото ми за хранене, за размишление, за работа и понякога почивка, но в никакъв случай не съм роб на работата си. Просто това е мястото, където се чувствам в покой и работата там ми дава възможността да се потопя напълно в мислите си и да проектирам идеите си върху чинията пред мен. Разбира се, удоволствието от храната, което носи на моите клиенти, е изключителен стимул и ми носи огромно щастие да наблюдавам реакциите на хората, пробвайки храната ми. Леката усмивка  след първата хапка и приглушеният стон са наградата, за която работя. Всичко друго е само и единствено допълнение.

Кой е кулинарят, който Ви вдъхновява?

Има редица известни и неизвестни кулинари, които са повлияли на моя стил на готвене и са ме вдъхновявали в различните ми периоди на развитие, но един от тях със сигурност има по-специално място. Това е легендарният Антъни Бурдейн и най-вече неговият поглед над живота и безпристрастното му отношение към всеки вид храна. Дали това ще е най-традиционен стрийт фууд от улицата или най-изисканата файн дайнинг вечеря, Антъни подхождаше с уважение към храната и, най-важното, винаги поставяше готвача, приготвил ястието му, като основен герой в своите пътеписи.

Имате ли любима кухня?

През годините съм пробвал и експериментирал с различни видове кухня, но, колкото и да избягвам, дали нарочно или не, винаги се връщам към медитеранската кухня. Просто обожавам храната от този регион, защото от нея лъха дълголетие и човек може да усети вековните традиции на хората от там само чрез храната, която неслучайно се е запазила толкова дълго време почти непроменена.

Здравословно и вкусно могат ли да са синоними?

Здравословно и вкусно със сигурност могат да бъдат синоними в ръцете на правилния готвач. Неизменно огромна роля имат също така изборът и качеството на продуктите, както и начинът на приготвяне, но най-често простите методи и рецепти са най-ефикасни. За съжалениe, много българи смятат, че здравословната храна не може да е вкуса и си изграждат неправилно мнение за различните видове храни, дори без да са ги опитали. Това води не само до влошаване на генералната ни диета, но също така лишава хората от шанса да се обогатят с нови вкусове и по-разнообразно хранене.

Кои са ястията, които са Ваша „запазена марка“?

Не смятам че има подобно понятие в този момент от моя живот, защото само по себе си е доста относително. Всички мои ястия са плод на работата ми редом до моите ментори в живота и досега ми до техните кулинарни знания. С други думи, това са техните произведения, пречупени през моята кулинарна призма. Несъмнено, имам още дълъг път да извървя, за да изградя свой неповторим стил, който ще се радвам да патентовам и да нарека запазена марка някой ден.

Кое е любимото ястие, което обичате да приготвяте?

Може би ще ви учуди, но най-любимото ми ястие за приготвяне са черноморски миди върху тенекия. Всеки, който е пробвал, помни дълго вкуса на това просто, но възхитително ястие. В него не се добавя нищо друго, освен приятна компания и шума на морските вълни.

А каква е вашето любимо меню?

По време на работата ми в различни ресторанти и кулинарни събития съм адаптирал множество различни видове менюта за техните нужди. Това ми помогна да намеря своето любимо, което включва кисел стартер, солено и сладко основно и горчив десерт. Смятам че тази комбинация засега е най-успешна, защото носи най-добър баланс между вкусовете.

Предпочитате Вие да си го приготвите или друг?

Не е тайна че обичам да готвя за себе си и най-често предпочитам да е приготвено от мен. Но не поради факта, че не вярвам на своите колеги или смятам, че ще го направя по-добре, а поради простата причина, че, за да критикуваш нечие творение, първо е твой дълг, като готвач, да познаваш автентичния вкус на първо място.

Работил сте в ресторанти със звезди Мишлен. Какво Ви отведе като главен готвач на луксозна яхта?

Опитът ми в ресторанти със звезди Мишлен неимоверно ме изгради в личността и готвача, който съм сега. Работата ми там бързо ме сблъска с реалността и осъзнах какъв е пътят на развитие и крайната цел за успех на тези места. Точно затова и реших да предизвикам себе като сменя драстично средата на готвене. Това ме отведе до един от най-добрите катамарани в своята луксозна категория - Alteya. Там мястото за готвене има уникални характеристики, коренно различни от традиционната кухня, което носи своите изпитания. Също така броят на гостите е доста по-малък, което позволява за по-персонализиран подход и креативност в ястията, които да допълват изживяването на гостите сред изтънчения дизайн и атмосфера на катамарана.

Синоним на какво в кулинарията е името Михаил Велков?

В кулинарията името Михаил Велков е синоним на кулинарна революция. От години работя усърдно да вдъхна живот на остарелия и закостенял модел на кулинария и хотелиерство. Дали чрез различни кулинарни събития, консултантска дейност или моя съвместен проект, Maze Pop-Up, който предлага едно по-разчупено и непринудено кулинарно изживяване.

Шеф Михаил Велков и шеф Панос Матео, които са партньори в съвместния им кулинарен проект - Maze Pop-Up

А, в живота?

В живота, моето име е синоним на посвещение и страст. Кулинарията е моето призвание и никога няма да се откажа от нея, но рано или късно човек осъзнава колко е важно семейството, приятелите и времето за отдих. Затова се старая да намирам баланса между тях като се отдавам напълно на моментите когато готвя и разпускам.

Мечтаете ли за свое заведение? Какво ще е то?

Нямам такива амбиции, защото смятам че ресторантите, във вида в който ги познаваме днес, ще са отживелица след 15-20 години. В момента има доста по-вълнуващи проекти над които работя, но с тях ще мога да ви запозная когато вече са факт. Твърде банално е да отвориш ресторант, защото всеки в наши дни го прави без идея за развитие. Това не е моето призвание в живота. Аз виждам нужда за промяна в кулинарния бизнес и не смятам че постигайки дори отличието най-добър ресторант или звезда Мишлен ще има значение за мен. Аз не искам да се съревновавам с моите колеги, а да изградим общество на кулинарни визионери, в което да си помагаме и да предоставяме нов тип изживявания. Ресторантите са скучни места без души, които имат нужда от спешна промяна.

На какво ухае щастието?

За мен щастието ухае на кориандър и лайм.

Кредит снимки: Личен архив - шеф Михаил Велков

c