Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Илияна Христова: Помагайте на всеки, когато можете, както можете и с колкото можете

Илияна Христова е доброволец от "Зеленият пламък" в Добрич

В деня, в който отбелязваме Световния ден на добротата попитахме Илияна Христова-Кадийска, доброволец от "Зеленият пламък", какво е доброто и до какво води то, как се живее с призванието "доброволец", за поговорката "Няма ненаказано добро", вдъхновението и кой е "добър човек".

Илияна Христова-Кадийска се занимава с доброволчество и е участвала в множество инициативи. Създател е на организацията "Зеленият пламък" и участва в Инициативен комитет "ЗА ДЪРВЕТАТА – Живата памет на град Добрич", които се борят за запазване на дървета в Добрич. Тя също участва в новосъздадената инициатива в Добрич "Живица".

Какво е доброто и до какво води то?

Доброто има различни форми, размери, проявления. За мен доброто е основна човешка добродетел, без която светът няма да съществува. Светлата енергия на доброто ни пази от болести, злини и нещастия. Само трябва да повярваме в него. 

Вие сте доброволец – как се живее с това?

Трудно! Аз съм от хората, които откликват на 8 от 10 предложения за включване. И ако не беше семейството ми щяха да са 10 от 10. Много често избирам да дам от времето и труда си безвъзмездно. В интерес на истината мога смело да заявя, че съм се научила да си взимам от процеса на доброволстване – ВИНАГИ. Взимам си със себе си усмивката на ближния, ценните контакти от съвместната работа, безценния опит и енергията, която носи доброто след себе си. 

Защо битува поговорката "Няма ненаказано добро"?

Всъщност, затова живеем ние-хората. Няма да се впускам в многословие по темите с вселенската енергия. Но гарантирам от личен опит, че всяко добро, направено с чисти намерения  става винаги, когато и където трябва. И най-важното, случва се на хора, които правят добро.  

Какво правите, за да вдъхновите повече хора да се включат в доброволческата дейност?

Замислям се сега по въпроса и си давам сметка, че откакто съм се запознала с доброволческата дейност не съм спирала да бъда част от общност, която твори добри дела. В различните периоди в живота ми, общностите и целите се променят, но винаги усещането ми е, че съм там, където трябва да бъда. Към момента съм председател на СНЦ „Зеленият пламък”, член на Родителски кооператив, който от своя страна подкрепя активно ЦЗПЖ-Добрич, доброволец в Екологична организация и помагам на местни общности да натрупат опит. Мисля, че с това портфолио можете да си отговорите на въпросите. На нито една от тези длъжности няма заплащане. Добрините ми се връщат точно, когато ми трябва. Безкрайно дълъг е списъкът на позитивите, които носи доброволчеството. Ако се включите, ще разберете! 

Кой е "добър човек" и на кого правим и трябва да правим добро?

Вярвам, че всички сме добри хора, просто изпадаме в лоши ситуации. Сега се сещам за една история от преди месец или два. Отивам на касата на голям супермаркет и си чакам на опашка. Преди мен имаше един възрастен господин. Маркираха му всичко(само основни продукти-хляб, кис.мляко и още няколко артикула), споделиха му сметката. Господинът започна да бърка по джобовете си и да изкарва монети. Привидно се притесни и сподели на касиерката, че сигурно са му изпаднали банкнотите от джоба, а нямал други. Започна да маха продукти, за да му стигнат монетите. Аз на свой ред платих цялата сметка и му пожелах да е много здрав и да се пази. След 50 години аз може да съм в тази същата ситуация, кой знае. Затова, трябва да правим добро, да го изкарваме на яве, да го споделяме, да му се радваме и да го отглеждаме в децата си прилежно и съвестно. Помагайте на всеки, когато можете, както можете и с колкото можете! 

c