Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Гросмайстор Момчил Петков от Добрич с престижно класиране на Гран При в Румъния

Впечатляващо класиране постигна гросмайстор Момчил Петков от Добрич в Гран При Класик в град Арад, Румъния, съобщи председателят на шахматния клуб „Енергия“ в Добрич м.с. Тодор Тодоров.

Мащабното събитие, организирано от федерацията по шах на Румъния, е с общ награден фонд 175 000 евро.  В него участваха  424 играчи от 28 държави, сред които 21 гросмайстори, а 147 - носители на титли.

В крайното класиране, при изключително голяма конкуренция, на върха се оказаха трима  майстори на шаха с равен брой точки - 7,5. Първи е 23-годишният Хайк Мартиросян от Армения, втори остана 20-годишният Ханс Нийман от САЩ, а трети Никола Николовски от Македония.

Четвърти със 7 точки е Алан Пичот от Аржентина. Пето място по допълнителни показатели зае нашият Момчил Петков, който още няма навършени 18 години. С пет победи над трима румънци, молдовец и германец и четири ремита, Момчил не допусна да загуби партия.

Гросмайстор Момчил Петков вече гледа към Световното първенство по стандартен шах за младежи до 20 години. То ще се проведе от 19 септември до 3 октомври 2023 г. в Мексико. Събитието се организира от ФИДЕ. Домакин е федерацията по шах на Мексико. В столицата Мексико Сити,  в спор за престижната титла, Момчил, който е единственият гросмайстор на България на възраст до 20 г.,  ще има възможност да се срещне за първи път с най-силния гросмайстор на САЩ Хан Моке Нийман.                 

c