Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Гросмайстор Момчил Петков от Добрич с две победи на световното в Мексико

Най-младият гросмайстор на България е единственият участник на световното първенство за юноши до 20 г.

Най-младият гросмайстор на България  Момчил Петков (17 г.) от Добрич победи в първите си две партии на световното първенство в Мексико сити. Първата му победа беше срещу   Себастиан Дел Канизо, представител на домакините. Във втората партия той спечели срещу Тарун Канямарала (19 г.) от Ирландия.

Момчил Петков от Добрич е единствен състезател на България и е там с личния си треньор Тодор Тодоров.

Световното първенство на ФИДЕ за юноши до 20 г. се провежда в Мексико Сити.

Многобройните делегации, пристигащи в Мексико Сити, получиха приветствените думи на президента Марио Рамирес Барахас, президент на Националната шахматна федерация на Мексико. Към него в президиума се присъединиха четирикратната световна шампионка за жени Сюзън Полгар, Ерик дел Анхел Ландерос, координатор на Техническия съвет за дипломация и спортно сътрудничество към Министерството на външните работи, Мартин Бермудес, директор на Мексиканския олимпийски комитет, Луис Камара Патрон, организатор на "Copa Cámara y Asociados", Амалия Галван Трехо, Хомеро Фернандес Педроса, директор на културния комплекс Los Pinos, Каролина Муньос, главен арбитър, Клара Ковач, член на панела за честна игра, и Алън Хърбърт, президент на Апелативна комисия.

„Този ​​турнир от световна класа е много важен за всички участници от всички нива. Това е възможност и привилегия за Латинска Америка да има състезание от такъв мащаб в Мексико; това е знак за увереност и тласък, от който трябва да се възползваме за да развием нашето техническо ниво“, каза президентът Марио Рамирес за важността на този турнир. „Сега наблюдаваме бъдещите играчи от световния елит. Младежите, които ще заменят Магнус Карлсен, Хикару Накамура и тази велика група от топ играчи, са в този турнир днес. Това е много важна допълнителна стойност за целите на събитието. ," той добави.

От своя страна Сюзън Полгар добави приветствени думи и събитието беше официално открито.

Тя беше последвана от церемонията по запалването на ацтекския огън, дадена от групата за предиспански танци чрез котел и танц. Церемонията, пакт, честван от боговете, за да дадат живот на този свят по отношение на позицията, противоположна на първата стъпка на слънцето през зенита, символизира баланса и реда на вселената.

След приключване на церемонията президентът Марио Рамирес покани играчите да получат подаръците, които Организационният комитет подготви за тях.

След церемонията по откриването организационният комитет изтегли цветовете и определи двойките. Най-високо оценените участници, гросмайсторите Ханс Нийман и ИМ Кариса Ип, и двамата от Съединените щати, участваха в жребия, като избраха мексиканско чаро, което имаше бяло или черно парче на шапките си. И двамата първопоставени взеха белите фигури.

c