Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Граждански патрул организират разгневени жители на Добрич

Причината: Вандалски прояви от група хлапета в района на центъра на Добрич.

С пост в социалните мрежи Станислав Георгиев инициира създаването на граждански патрул, чиято цел е "да осигури спокойствието на вашата майка, възрастен родител или новородено" – пише той в призива. По-рано в друг пост авторът съобщи за вандалски прояви от страна на група подрастващи.

Екипът на ПроНюз Добрич се свърза със Станислав, за да научи повече за инициативата:

Станислав Георгиев

Какво Ви провокира да инициирате създаване на граждански патрул?

Това, което ме провокира, е, че станах обект на недобронамерени системни действия от тийнейджъри в късните часове на денонощието, които няма какво да правят и решават, че "новото забавно" в Добрич е да хвърляме камъни по терасите, да драскаме автомобилите на хората, да създаваме неудобство, чукайки по дограмата и т.н. Вкъщи чакаме дете и всичко опира до моето лично спокойствие. Виждам, че не съм единственият засегнат от тази ситуация, затова го предложих като вариант.

Хлапета тероризират квартал на Добрич – замерят тераси с камъни и яйца, драскат коли

По какъв начин ще действа гражданският патрул?

Самата инициатива "граждански патрул" по начина, по който я разбира обществото, не е близка до това, което аз предвиждам. Идеята е съвестни граждани, например родители, съседи, мъже, жени, младежи, да се съберем и да правим разходки в часовете между 22 ч. и 1ч. в проблемните райони. С тези хора да виждаме ситуациите, които са нелицеприятни, и да можем да ги докладваме в полицията.

Имате ли информация кои всъщност са нарушителите?

Имам бегла представа. Това са деца, които са на възраст между 14 и 16 години, като точната идентичност на децата не мога да определя, тъй като случаите са през нощта, но съм ги виждал няколко пъти да минават покрай моята терасата. Живея на първия етаж и, за съжаление, вече се налага, когато ми се стори нещо притеснително и при най-малкия шум да гледаме като клюкарки през прозореца какво се случва.

Продавали ли сте сигнали до МВР и прокуратурата?

Подадохме сигнал до МВР, но оттам ни информираха, че не могат да предприемат действия без свидетелски показания и конкретна информация. Можем да подадем жалба, но без доказателствени материали, те не могат да направят нищо. От полицията не поемат и ангажимент да засилят полицейското присъствие в района и не мисля, че биха поели, освен ако не бъде оказан обществен натиск.

Какви трябва да са наказанията за деяния, нарушаващи чуждата собственост?

Наказанията са установени от закона и не съм аз човекът, който трябва да ги определя. Не съм радикален и смятам, че не е въпрос за наказанието, а за това родителите да обърнат повече внимание на децата си чрез повече комуникация.

За съжаление превенция през обществото не е възможна, защото обществото се появява на твърде късен етап. Хората също са с твърде висок праг на търпимост. Ние обичаме да си търпим и не обичаме да предприемаме действия. Поради този факт оставяме всякакви ситуации да "ни се качват на главата".

Има ли хора, които вече откликнаха на поканата за участие в гражданския патрул?

Има няколко човека, които обаче са крайно недостатъчно, за да направим график и започнем разходките.

Хората могат да се свържат с мен на лично съобщение в Месинджър или под постовете във Фейсбук.

Под поста с призива десетки потребители допълват досието на младежката група с палеж на автомобил, спиране на електрозахранването на жилищна сграда, разбити ключалка и мигач на автомобил, опити за увреждане на мотоциклет и велосипед и десетки набези с чупене на яйца по фасади, тераси и прозорци.

Потребители, които твърдят, че са свидетели на някои от случките, коментират, че групичките се придвижват с велосипеди и тротинетки.

Преслав НЕЙЧЕВ

Снимка: Ладислав ЦВЕТКОВ

c