Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Галина Дурмушлийска проведе майсторски клас по народна музика в Добрич (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това се случи в рамките на Фестивал на занаятите и изкуствата, който се провежда вече трети ден на пл. “Свобода” в Добрич

Народната певица от Добрич Галина Дурмушлийска проведе майсторски клас по народно пеене в рамките на Фестивал на занаятите и изкуствата, който се провежда вече трети ден на пл. “Свобода” в Добрич.

Дурмушлийска събра група деца в ателие в Стария Добрич, където им обясни за спецификата на добруджанското звучене, изразните средства в текстовете на добруджанската народна музика. Показа им как ручи гайда и как се обръщали преселниците в Добруджа към жените, особеност която е запаметена в текстовете на песните.

След майсторския клас в съботния ден децата се представиха и на сцената на фестивала, като пяха пред събралата се публика, сред които бяха и техните близки и роднини. След това всички се снимаха с народната певица, а тя ги покани в своята къща в Балкана.

Галина Дурмушлийска е един от изложителите на Фестивал на занаятите и изкуствата в Добрич, където предлага своята биографична книга, както и своята музика. Днес тя ще участва и в музикалната програма на фестивала.

Музикална програма в последния ден на фестивала:

16.00 ч. – Галина Дурмушлийска и майсторки клас по народно пеене

16.30 ч. – Детска фолклорна танцова студия „Добруджа", гл. худ. ръководител Стоян Господинов

17.00 ч. – Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, гл. худ. ръководител Стоян Господинов

c