Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Фалшивите новини и въвеждането на еврото - тема на среща с ученици от Шабла

Ученици от XI и XII клас в СУ „Асен Златаров“ в Шабла проведоха среща - част от инициативите „Европа в твоето училище“. Тя бе организирана съвместно от Център „Европа Дректно Добрич“ и кмета Мариян Жечев, който е един от българските представители в Европейската мрежа, създадена по проект на ЕК „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“.

Застъпените теми на срещата бяха свързани с дезинформацията и еврото.

След въвеждаща презентация относно що е то дезинформация, каква е разликата между мнение и факт, какви стъпки да се следват за проверка на фактите и разпознаване на дезинформацията, учениците бяха провокирани да се замислят дали източниците на информация, които използват, а това са най-често социалните мрежи, са достоверни, как биха могли да се противопоставят на разпространението на фалшиви, или подвеждащи новини.

Чрез видео бяха представени различни сфери, засегнати от дезинформацията, като това, дали България получава по-малко средства от ЕС, отколкото получава; войната в Украйна и КОВИД пандемията; Зеленият пакт; приемането на еврото в България.

Учениците с интерес изгледаха и клипове за еврозоната и пътя на България към еврото.

Те получиха „Кратък справочник за еврото“ (издание на службата за публикации на ЕС), с информация за етапите през които преминава, правилата за въвеждане, ползите за гражданите и бизнеса, ролята на еврото на международно равнище, митове и факти.

Освен това им бе предоставен информационен лист с образователни платформи на Европейския съюз.

В края на срещата кметът Жечев се пошегува с пример за невярна информация, че „От утре до края на лятото ще бъдете във ваканция“ и раздаде на всички подаръци от ЕК – индукционни зарядни устройства.

 

 

c