Сряда, 22 май 2024

22.05.2024

Последвайте ни

Единственият у нас робот за оранжерии ще бъде внедрен в земеделската гимназия в Ген. Тошево

Той е разработен от български учени, но патент има в САЩ. Авторите му го предоставят безплатно за ПГЗ „Тодор Рачински“

С робот за работа в оранжерии ще разполага новият Център за високи постижения в професионалното образование и обучение, който се изгражда в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево. Става въпрос за велико българско откритие - на професор от Аграрен университет Пловдив, специалист по растениевъдство, и на проф. от Софийския университет – виден IT специалист. Двамата заедно правят абсолютна иновация в областта на селското стопанство – измислят робот, който да се използва в оранжериите – да сее и копае, сподели директорът на учебното заведение Кристияна Иванова.

„Предизвика ми изключително голям интерес и успях да се свържа с тези господа. В България тези велики наши учени не са получили патент, но са получили в САЩ. Единият е останал в САЩ, развива своята дейност и когато разбира, че българско училище се интересува от това, което те са направили, те поеха ангажимент да ни доставят този робот и той да стане част от нашето обучение. Ние трябва да пазим и да съхраняваме българското, да ценим българското. Затова и нашето училище носи името на най-големия селекционер на пшеницата в България“, сподели директорът. 

ПГЗ „Тодор Рачински“ е една от 28-те гимназии в страната, които придобиха статут на центрове за високи постижения. В гимназията в Генерал Тошево ще се развиват пет професионални направления.

„Акцентът ще бъде поставен не само на настоящите ни ученици, но и на учене през целия живот. Тук, в изградения вече център, ще могат да се придобият и педагогически умения от бъдещи преподаватели. Тук е и връзката ни с висшите учебни заведения. Освен във ВУЗ, учениците и бъдещите специалисти могат д се реализират в реална работна среда, благодарение на договорите, които имаме сключени с бизнеса“, посочи Кристияна Иванова. По думите й роботизираната оранжерия е само едно от нещата, които ще направят центъра в добруджанския град уникален.

„Но всеки един център в страната ще бъде сам по себе си уникален. Защото изискванията, на които ние трябва да отговаряме, бяха много точно и ясно поставени, критериите бяха ясно и точно поставени и всяка една от 28-те гимназии отговори на тези критерии. Въобще не се съмнявам, че на 28 места в България ще видите най-уникалните центрове, защото българското образование може много“, добави тя.

Крайният срок за проекта е 2026 година, но ПГЗ „Тодор Рачински“ ще направи всичко възможно резултатите от него да се видят много по-рано.

c