Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Драстично повишение на местните такси и цени на услуги предлага Община Добрич

Изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет на 30 юли.

Цялата Наредбата се променя съществено, като се вдигат почти всички цени на таксите и услугите, които администрацията предоставя.

Голяма част от таксите и цените на услугите не са актуализирани повече от 5 години, се казва в докладната записка, която внася на заседанието кметът Йордан Йорданов. „При анализа на разходите се установява и тяхното значително увеличение, като най-чувствително е повишението на разходите по предоставяне на услугите през последните две години. Общоизвестен факт са увеличенията на цените на енергоносителите, увеличенията в размера на възнагражденията за персонала, общото поскъпване на суровини, горивата, материалите и достигната рекордна инфлация в страната. Тези негативни икономически процеси повлияват и на разходите по предоставянето на услугите, извършвани от различните структурни звена на Община Добрич. За да съумеем да запазим минимум същото ниво на качеството на услугите и за да се подържа в добро състояние общинската собственост е необходимо съответните такси и цени на услуги да бъдат актуализирани”, пише още в документа.

Някои от предлаганите увеличения са в двоен размер и това се обяснява с дългогодишно задържане размерите на таксите и цени на услуги.

Ето някои от предложенията за промени в Наредбата:

- За ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за търговска дейност на открито, както и при провеждане на общински празнични мероприятия и продажба на сезонни стоки таксата става 1,20 лв./кв.м/ден и 25,20 лв./кв.м/ месец от 1,00 лв./кв.м/ден 21,00 лв./кв.м/ месец.

- За разполагане на сезонни тераси към заведения за хранене и развлечения, за първа зона в центъра на града таксата става 15,30 лв./ кв.м/ месец, при досегашна цена 13,30 лв. За останалите три зони също има увеличения.

- За ползване на храна на едно дете от Детска млечна кухня ще се заплаща такса в размер на 3.50 лева на ден, при 2.00 лв. досега. Ако е включена доставка до адрес, таксата скача от 3.00 на 4.50 лева.

- Учениците, които ползват общежитие, ще заплащат такса в размер на 42.52 лева на месец при 29.22 лв. досегашна.

- За издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти таксата от 50.00 лв. става 90.00 лв.

- За ползване на гробни места над 8 години в Гробищен парк гр. Добрич, ще се заплащат еднократни такси, както следва: 1. За 15 години – 50.00 лева /досега 25.00 лв./; 2. За вечни времена – 200.00 лева /досега 130.00 лв./; 3. За семейни гробни места – 400.00 лева /досега 250.00 лв/;

- В зоопарка семейната карта за 1 календарна година става 50.00 лв. при 38.00 лв. досега.

Повишават се и цените на веселите и тъжните ритуали в ОП „Обреден дом“, на услугите, предлагани от Регионална библиотека „Дора Габе, на откупките на концерти на общинските музикални формации и много други услуги на общински дирекции и предприятия.

c