Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Драма в избора на председател на ОбС Добрич – балотажът не даде резултат

И след балотаж няма избран председател на Общинския съвет на Добрич. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, при проведеното първо тайно гласуване номинираният от ГЕРБ-СДС кандидат Красимир Николов получи 16 гласа, бившият председател на местния парламент, издигнат от МК ДБГ (ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД), Нивелин Радичков - 15, Георги Джендов от Възраждане - 7, а трима са гласували с "не подкрепям никого".

Така нито един от тримата номинирани не събра нужния брой гласове и изборът отиде на балотаж между Красимир Николов и Нивелин Радичков.

На балотажа гласуваха 40 общински съветници, а в урната имаше 8 бюлетини „не подкрепям никого“. Николов получи 17 гласа, а Радичков – 15.

За да бъде избран председател на Общинския съвет са нужни 21 гласа.

Последваха различни предложения в залата, сред тях – да се направят алтернативни предложения или да се избира в друг ден, без формално да се закрива настоящата сесия. Цитиран бе Законът за местното управление и за местната администрация, според който председател на Общински съвет се избира на първото заседание на новия местен парламент. Съветници посочиха, че днешната процедура по избора така или иначе е приключила и трябва да се открие нова, може със същите и с нови предложения. Съветниците Зорница Михайлова и Йордан Апостолов призоваха да няма задкулисие и договорки.

Поради липса на консенсус как да се процедира по-нататък, бе дадена 30-минутна почивка за изясняване на позициите. След нея се реши да има прегласуване със същите кандидати - Красимир Николов и Нивелин Радичков.

c