Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Доброволци участват в разкопките на нос Калиакра (ВИДЕО)

За пръв път доброволци помагат на екипа от археолози, който тази година проучва крепостта на нос Калиакра. За 20-та поредна година разкопките се провеждат от екипа на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. 

"Изключително съм щастлив от този факт, тъй като от години наред призоваваме хората и обществеността да се включат по доброволен  начин да помагат на археологическите разкопки, тъй като ние наемаме работници, които да извършват тази дейност, но винаги бюджетът ни е ограничен. От друга страна, хората, които идват да работят доброволно, се хвърлят с такъв ентусиазъм в работата, че дават от своята енергия прехвърлят и на работниците, които са на надник", каза Пенко Георгиев, директор на Историческия музей в Каварна.

Участието на доброволци дава възможност тази година екипът археолози да отвори и втори фронт и да проучва ново пространство от крепостта, където до момента не са правени разкопки 

"Техният принос е огромен на фона на все по-малкия интерес и все по-малките възможности за наемане на работници. Тук на Калиакра ситуацията е сходна, имаме нужда от всякакъв вид помощ – логистична, физическа, финансова", отбеляза Филип Петрунов, археолог в НАИ на БАН.

На разкопките откриваме Красимира Събева от сдружение „Кауза Балчик“ и нейните съмишленици. Сутрин те са сред руините от крепостта, а следобед се връщат към бизнеса и служебните си задължения, но заредени с неповторима емоция. Като тази от току-що откритата антична монета.

"Нищо по-интересно от това няма, с което да представим нашия малък район в друга светлина – не е само плажът, не е само морето, ресторантите. Това е историята. Нищо по-интересно няма от това, това е една специална древна земя. Ето, земята, морето. Тук са живели хора древни, с несметни богатства. Преди пет минути намерихме частица от тях. Те са харесвали културата си, давали са жертви на боговете си, давали са себе си жертва на собствената си вяра. Какво да кажа повече от мотивация", каза Красимира Събева, председател на СНЦ „Кауза Балчик”

Филип Петрунов допълни, че до момента имат няколко антични монети от 3-4 век, може би и 5, както и една стъклена чаша и поне столчето, долната част на този съд, която в същата характерна форма се използва и днес за пиене на вино. Тази чаша е намерена именно от доброволците.

Доброволците препоръчват на всеки да изпита невероятното усещане от това да участваш в разкриването на тайните на времето, в изследването на местните старини. 

"За да почувстват нашата емоция, а, може би, и за да бъдат полезни и с този наш малък дан ние правим нещо полезно за всички, за да се популяризира този регион, хората да започнат да идват тук, за да научат нещо, да видят нещо, да се запознаят с историята", така мотивира работата на доброволците Красимира Събева.

Археологическите проучвания на нос Калиакра тази година продължават до края на август.

c