Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Детската млечна кухня в Добрич ще приема заявки онлайн от 5 юни, цените на услугата се запазват

Община град Добрич въвежда нова онлайн услуга, която ще позволи подаването на заявки за храна до Детска млечна кухня (ДМК) по електронен път. „Виртуална кухня“ ще започне да функционира от 5 юни, съобщи на пресконференция заместник-кметът д-р Емилия Баева.

„Дълго време работихме по нейното осъществяване, подготвен е екипът, но като при всяко ново нещо може да възникнат някакви затруднения. Всички ще бъдат готови да помагат на майките, ако се наложи“, допълни тя.

Нововъведението няма да се отрази на цената на услугата. Взимането на храна от Централна детска кухня или другите пунктове остава два лева, а доставката до адрес – 3 лева, уточни д-р Баева.  

Услугата е насочена към родителите на деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, които искат да се регистрират или да станат абонати на ДМК. Новата платформа е достъпна през компютър и мобилно устройство и ще спести време и усилия на потребителите, уверяват от местната управа.

През „Виртуална кухня“ родителите ще разполага с информация за менюто на ДМК за един месец напред и съответно ще могат да закупуват купони за целия месец. Системата дава възможност за проследяване на плащанията и разходването на закупените ваучери. Абонатите ще получават справки по заявените и закупени ваучери и ще имат достъп до актуална информация, свързана с работата на ДМК.

В срок до седем дни от регистрацията в платформата родителите, които тепърва ще се възползват от услугата, трябва да представят копие от Удостоверение на зараждане на детето и бележка от общопрактикуващ лекар или друг специалист с указания за хранителния режим в Централна детска кухня на ул. „Полковник Дрангов“ №8 или на обособените пунктове за раздаване на храна.

След като заявката им бъде одобрена, на родителите ще бъде издаден регистрационен талон и ще бъде активиран достъпът им до онлайн заявки. Купони за храна ще могат да бъдат закупени по електронен път от понеделник до сряда, а на място и в брой – само в четвъртък в Централна млечна кухня.

Всички настоящи потребители на ДМК са служебно регистрирани в новата платформа и ще получат талон с потребителско име и парола за вход в системата. Онлайн плащането на купоните може да се извършва с дебитна или кредитна карта, по банков път, през ePay или на каса на Easypay.  

Използваните в момента хартиени купони ще важат до 7 юни. Последно такива ще се заверяват на 9 юни. Родителите имат възможност да получат обратно парите си закупени хартиени купони до края на идния месец в Централна детска кухня.   

Подробни инструкции за регистрация и използване на услугата родителите могат да намерят ТУК.

 

 

c