Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Десетки шофьори на тирове с украинско зърно живеят втора седмица на булевард в Добрич

Изнервени шофьори се събраха пред базата на “Олива” АД в Добрич, готови са за протести

Втора седмица шофьори на тирове, натоварени с украинско зърно, са „заложници“ на българските институции. Те са принудени да чакат пред базата на „Олива“ в Добрич, докато бъдат готови пробите на зърното, които се изследват от Българската агенция по безопасност на храните. И живеят на булеварда, макар да няма никакви човешки условия за това. Там са посрещнали и Великденските празници.

След протестите на зърнопроизводителите срещу безмитния внос на украинско зърно, беше издадена заповед за стриктни проверки на зърното от БАБХ. До сега законовият и регламентиран внос се случваше само с проверка на официални документи доказващи произхода и качеството на зърното, когато то идва от трети страни. Единствено стоките от Украйна ще бъдат подложени на по-стриктен контрол. С новата заповед, освен контрол по документи, се прави и физически контрол, като ще се вземат проби от всяка транспортна единица и се изпращат към съответните одобрени от БАБХ лаборатории.  

И така вече 11 дни, жалват се шофьорите, които са се превърнали в заложници на тази ситуация. Почти две седмици чакат първите, докарали украинско зърно пред базата на "Олива" в Добрич преди да започнат проверките на БАБХ и бъде преустановен приема. Проби се вземат от доставената суровина и се носят в лицензирана лаборатория в София обясняват шофьорите.

Част от шофьорите споделят, че не са за първи път в България, но за първи път се налага да прекарат празниците в камионите си. Те се оплакват и от липсата на нормални условия за престой. В района няма достатъчно буферни паркинги, които да поемат всички машини, няма осигурени тоалетни и баня. Шофьорите живеят в полеви условия.

От предприятието, за което чакат прием, опитали да помогнат, като са осигурили хигиенно помещение. Поради авария от дни то също не е на разположение. Същевременно "Олива" не може да приеме зърното, докато не излязат резултати от взетите проби, но такива вече 11-ти ден не пристигат, въпреки, че на всички камиони са взети количества за изследване.

Шофьорите от Украйна казват, че профсъюзни организации в страната им няма, поне не и ефективно работещи такива, не са установили и връзка с посолството на Украйна в България. Не знаят към кого да се обърнат.

Някои от шофьорите коментират възможността да изсипят на пътя част от превозваното зърно, като форма на протест. Според тях причините да ги задържат са липса на организация и политическа воля.

Опашката по булевард „бул. „25 септември“ “ пред базата на „Олива“ АД през последните дни наброява над 80 тежкотоварни машини, натоварени със зърно. В първия работен ден след великденските празници огромната колона не помръдва. Още десетки чакат на буферни паркинги в района, обяснява служител на  дружеството, за което те доставят зърно. Десетките изнервени шофьори са готови за протестни действия, искат реакция от институциите.

c