Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Десетки отпразнуваха "Празник на градинаря" в село Одринци с богата фолклорна програма (СНИМКИ и ВИДЕО)

В истински празник на село Одринци се превърна тазгодишното девето издание на традиционния Празник на градинаря. В двора на Народно читалище "Възраждане - 1941" и организиран от кметството, читалището и Инициативния комитет на местните зеленчукопроизводители десетки жители и гости на Одринци се събраха, за да отпразнуват богатата градинарска реколта.

Специални гости на "Празника на градинаря" бяха кметът на Община Добричка Соня Георгиева, заместник-областният управител Живко Желязков, заместник-кметовете Румяна Иванова и Иван Пейчев, както и  кметът на съседното село Ведрина Красимира Атанасова. В публиката на празника също бяха свързаният със село Одринци Красимир Николов от областнното ръководство на ПП ГЕРБ, както и младата музикална надежда Мартина Петрова от Добрич, участвала в "Гласът на България", която има роднини в селото и е на празника всяка година.

“Знам, че за всички вас, които сте свързани с Добруджа, земята е нещо свещено. Любовта и грижите, които полагате за нея, се отплащат. Знам колко много грижи полагате, за да се превърне малкото семенце в продукция, която след вашия труд да бъде възнаградена, за да берете даровете на вашите грижи”, каза Соня Георгиева.

От 60 години Цветан и Виолета отглеждат зеленчуци в село Одринци край Добрич (ВИДЕО)

“С неуморния си труд и упоритост всички вие успяхте да наложите не само в календара на село Одринци, но и на област Добрич, този толкова красив празник. Ден, в който показвате плодовете на неуморния си труд, ден в който получавате заслуженото признание за вложените сили и средства. Знаем, че българите са добри градинари и са учили на това и Европа. Днес, всички вие следвайте традициите на предците, влагайте съвременните знания и технологии”, отправи поздрав Живко Желязков.

Празникът на градинаря има дълга история от над 50 години и в миналото се отбелязвал на Петровден. През 2015 година група ентусиасти решават да продължат традицията и започват да организират Празник на градинаря. Жителите на село Одринци са известни не само в община Добричка, но и в цялата област с производството на качествени зеленчуци, а празничното събитие се радва на голям интерес.

Девет фолклорни състава от читалища в община Добричка се включиха в концертната програма – самодейци от НЧ „Възраждане-1941” – с.Одринци, НЧ „Пробуда-1939“ – кв. „Рилци“ – танцов състав и детски танцов състав с ръководител Камелия Стойкова, Женска фолклорна група при НЧ „Груди Филипов-1940“ – с.Божурово, Фолклорна певческа група „Каралезки славей” при НЧ „Просвета-1940” – с.Царевец, НЧ„Стефан Караджа-1942“ – с. Смолница, НЧ „Светлина-1941“ – с.Ведрина, НЧ „Гео Милев-1940“ – с. Житница, Ансамбъл „Здравец“ при НЧ „Напредък-1942“ – с.Дончево, както и Певческа група „Жътвари“ с ръководител Катя Грекова.

Бе пресъздаден и ритуалаът за хвърляне на садило и предаването му за съхранение за следващата година, а за финал бе организирана и викторина със забавни въпроси. За гостите на празника имаше и вкусна градинарска чорба.

c