Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Честваме Свети Спиридон Чудотворец, закрилник на занаятчиите

На 12 декември православната църква чества свети Спиридон Чудотворец, епископ Тримитунтски, един от великите светци от IV век.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

Колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. На прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля.

В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Народът разказва, че Св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък.

Народът вярва, че Св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки, екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

Не само болести лекувал, но и при суша дъжд измолвал, при киша спирал валежа, поради което го почитали и бедни, и богати. Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Имен ден днес празнуват Спиридон, Спиро, Дария, Дарин, Дарина, Дарко, Даря, Дариана, Дара.

c