Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Честит празник, Добрич!

25 септември се чества като Ден на Добрич от 1990 година, когато официално е отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града – Добрич.

Преди 83 години, на 7 септември 1940 година е подписан Крайовският договор между България и Румъния. Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. Още на 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г. са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

Навлизането на българската армия в Южна Добруджа става в периода 21 септември – 1 октомври. Военните са посрещани с изключителна радост и възторг от страна на добруджанците от Тутракан и Силистра на 21 септември, Каварна и Добрич на 25 септември и Силистра на 1 октомври.

Дни преди датата 25 септември в Добрич пристигат представители на административните власти. На 25-и българската армия официално влиза в града. Хиляди добруджанци посрещат българските освободителни войски, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първият генерален управител на Южна Добруджа. И стари, и млади дават израз на своя патриотичен порив и въодушевление. Добрич ликува и чества свободата си, след като от 1913 година е под румънска окупация.

По време на комунистическата власт, в годините от 1944-та до 1989-а датата не е била отбелязвана по никакъв начин, по ясни причини. След краха на комунизма, в началото на демократичните промени Добрич връща старото си име и отбелязва празника си.

Честит празник, съграждани!

c