Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

БТА ще бъде отличена на деветите годишни награди на Столичната библиотека

Българската телеграфна агенция (БТА) ще бъде отличена на деветите годишни награди на Столичната библиотека. Призът се присъжда за оригинално представяне на книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на библиотеката. Церемонията ще се състои на 22 януари, съобщават организаторите.
Освен БТА в категория „Медии“ награди ще получат още „Би Ти Ви – Новините“, сутрешният блок „Здравей, България“ на „Нова телевизия“, сутрешното токшоу на Българската национална телевизия (БНТ) „100% будни“, предаването „Закуска на тревата“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) и журналистката Яна Спиридонова от радио „София“.
Годишните призове на Столичната библиотека традиционно отличават най-четените писатели и най-активните читатели. Изборът на най-четените съвременни български автори се прави от читателската аудитория на библиотеката въз основа на статистика от електронния каталог.
Писател на 2023 г. е Георги Господинов, а най-четената книга през миналата година е „Рана“ на Захари Карабашлиев. В списъка с предпочитаните от посетителите на библиотеката автори на художествена литература са още Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Мишев, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров, Стефан Цанев и Александър Секулов.
Най-четеният поет е Иван Ланджев, следван от Мирела Иванова и Валентина Радинска. Сред най-четените автори на поезия са още Владимир Левчев, Ани Илков, Георги Гаврилов, Виолета Кунева и Недялко Йорданов.
Най-четеният автор на научна и научнопопулярна литература е проф. Цочо Бояджиев. Други четени автори в категорията са д-р Огнян Димов, Георги Милков, Ади и Милен Цанови, проф. Вили Лилков, д-р Петър Величков, Слави Панайотов, доц. д-р Тодор Чобанов, Юлияна Антонова-Мурата и Виктор Топалов. Най-четеният автор на книга за София е Тони Николов, („Бленувана София“, „Спомнена София“).
Сред авторите на детска литература посетителите на Столичната библиотека са чели най-много произведения от Мария Донева. Тя е следвана от Иван Раденков, Цанко Лалев, Евгения Войнова, Цвета Брестничка, Катя Антонова, Николай Пенчев, Майя Дългъчева и Юлия Спиридонова.
Със специална награда на директора на Столичната библиотека ще бъдат отличени Владимир Зарев и Георги Константинов.
Сред най-активните читатели са Ирена Въжарова, седемгодишният Виго Георгиев, Александра Петрова. Най-четящото семейство е това на Диана и Тонислав Атанасови и децата им Матей и Светлозар. Студентите, които са най-активни читатели на научна и научнопопулярна литература, са второкурсникът Михаил Лалов и двама чуждестранни студенти - Иса Ел Каури от Ливан и Леви Габриел Ортис от Испания.
От Столичната библиотека съобщават, че читателската им аудитория е от 91 хиляди души. През 2023 г. тя се е увеличила с 10 хиляди нови читатели. Над 60 на сто от активната читателска публика са млади хора до 28-годишна възраст. Заетите книги за дома са 630 хиляди, близо 1500 са посещенията дневно в библиотеката.
За деветгодишната история на наградите на Столична библиотека читателската аудитория на библиотеката се е увеличила над 3 пъти, а заетите книги – повече от 2 пъти, допълват от там.
През 2023 г. Столичната библиотека е предложила на читателите си близо 22 хил. нови заглавия на книги, като 25 процента от тях са на български класици и съвременни наши автори. И през 2023 г. остава тенденцията на засилено търсене на съвременна българска художествена литература, на издания по история, философия и политика, приложна психология, книги за самопознание, здравословен начин на живот, екология, пътешествия и туризъм. 
С голяма популярност сред читателите на Столична библиотека се ползват мемоарните издания, биографиите и автобиографиите на български обществени личности и творци, съобщават още от библиотеката.
/ ГН

c