Петък, 10 май 2024

10.05.2024

Последвайте ни

Бойко Борисов в Албена: Призовавам премиера и зърнопроизводителите към диалог (ВИДЕО)

Имаме слаб земеделски министър. До този момент не съм видял икономическия, заяви на брифинг в Албена председателят на ПП ГЕРБ

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов призова премиера и зърнопроизводителите да спрат с тежките квалификации и да седнат на масата за диалог.  На брифинг с журналисти в курорта Албена той не спести критиките към земеделския и икономическия министър.

„Акад. Денков е млад премиер и във всички случаи на никой премиер протестите не са му приятното нещо, но с времето се научаваш, че само с диалог се решават проблемите. И аз бих искал да призова и двете страни, и правителството, и зърнопроизводителите, да спрат с такива тежки квалификации. Защото европейската комисия вчера взе решени, което парламентът взе, но взе и няколко теми, които да следи във връзка с Украйна. Това именно дава възможност за диалог с нашите зърнопроизводители. Че има възможности това, което ги притеснява, включително, ако трябва и да се дотира една част“, каза Бойко Борисов.

Той припомни, че във времето,  в което е бил премиер, браншът е получил над 30 милиарда лева дотации от ЕС. „Когато си получил такива пари от ЕК, не можеш да говориш, че ще събориш държавата и че си фалирал. Тук е тяхната грешка. Грешката на Денков е в квалификациите“, посочи Борисов.

Той посъветва двете страни да забравят лошите хвърлени думи и да седнат на масата.

„Ще им помогнем. Но тук за съжаление имаме слаб земеделски министър. До този момент не съм видял икономическия, защото правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари. Защото ние във всяка държава почти имаме търговски представител, които вземат заплати от държавата. Цялата верига на доставки да се проследи, да можем да увеличим износа за трети страни през тези именно търговски аташета, които са там, министрите а се развъртят, да помогнат да се изнесе жито, царевица, слънчоглед, да помислим за тавани, които да не се надвишават“.

Борисов обаче е категоричен, че това се решава с преговори на масата в министерски съвет, не с трактори отвън, не с изостряне на отношения.

„Ако си върнете вашите материали, аз имам поне 20-30 протеста. Мляко хвърляха, домати хвърляха, сядаме, разбираме се, дотираме, помагаме, след това се прегръщаме. Ние се правителство, казвам ние, защото , когато си вдигал ръка да гласуваш за това правителство, носиш отговорност. И призовавам земеделския и икономическия министър, плюс премиера да седнат, да решат въпросите, а парламентът да прави това, което направи вчера и Европейската комисия. Сиреч отново правим“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Той използва случая да благодари на колегите си Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, че с цялото законодателство, което беше подготвено и прието, вчера ЕК свали мониторинга за корупция за България. „Това отекна много добре в света. Това е много добре за България, това е много добре за всички нас. 2019 свалихме за организираната престъпност. Така че да се стягат и да пазят границите“, каза още Бойко Борисов.

В Албена той откри конференция на тема „Предизвикателства и възможности за България и Румъния в еврозоната. Регионално сътрудничество в контекста на еврозоната“

c