Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Благодатният огън ще дойде в Добрич от Румъния

Благодатният огън ще пристигне в Добрич от Румъния, каза за Про Нюз Добрич архиерейският наместник отец Георги Дочев.

Преди това Огънят, наричан още Небесен или Свещен, ще измине пътя от северната ни съседка през Русе до Катедрален храм „Успение Богородично“ във Варна. В нашия град той ще пристигне навреме, уточни отец Емануил. 

„Искам да пожелая на всички православни християни весело посрещане на Празника на празниците – Пасхата Господня, Господ да им даде вяра, надежда, любов и всички да бъдем в едно с нашия Господ и Бог Иисус Христос. Христос Воскресе! Воистина Воскресе“, каза отец Георги.

Благодатният огън слиза в църквата „Възкресение Христово” в Йерусалим – мястото, където според Светото писание е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Иисус Христос. Православните християни вярват, че запалването му става по свръхестествен начин.

Този огън в първите минути след възпламеняването си има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Той се пренася в различни точки на света, за да може хиляди православни вярващи по света да се докоснат до светото чудо.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

 

 

 

c