Сряда, 30 октомври 2024

30.10.2024

Последвайте ни

Баба Донка готви под наем в Добрич, стана фейсбук сензация

Баба Донка от село край Добрич, за броени дни се превърна във фейсбук сензация, след като дъщеря ѝ разпространи в социалната мрежа, офертата на 64-годишната жена да приготвя домашна храна за заетите домакини. Засега тя се радва основно на медиен интерес. Има своите първи клиентки, като се надява все повече заети хора да ѝ се доверят. Пред Про Нюз Добрич Донка сподели, че много обича да готви. След като съпругът ѝ починал през миналата година, останала сама. Вече нямало за кого да готви, а времето минавало бавно. Преди месец внуците ѝ предложили да започне да се занимава с нещо, което да я ангажира. И тъй като баба Донка готви много добре, идеята дошла много бързо - да помага на заетите домакини. „Исках да открия нещо, с което да се занимавам. Но, и да нямам работно време, защото вече съм на 64 години и не мога по 8 часа да стоя. Така решихме да пробваме. Идеята се хареса много, но в Добрич все още малко плахо потръгва”, споделя баба Донка. Възрастната жена има голямо желание да се занимава с готвене. Тя е категорична, че гарнира ястията си не с щипка, а с цели шепи любов. Пред читателите на Про Нюз Добрич Донка споделя и тайната за отличната си храна. Знае от баба си, че хубавото ястие се получава след приготвяне на бавен огън. "За хубавата храна- такава каквато я помня от родителите си, трябва по-дълго време за да стане истински вкусна." Баба Донка разказва за клиентка, на която готви веднъж в седмицата: „Казва ми какво има във фризера и какво желае. Аз преценявам какво мога да направя и какво мога да опитам да сготвя. Така заедно преценяваме какво да сготви, а след това взаимната реакция е много положителна." Донка не е от Добрич. Пътува до града. С първата клиентка за новата услуга се срещнали на уговореното място. Напазарували, а след това заетата домакиня оставила Донка у дома си и отишла на работа. През това време възрастната жена наготвила и за нейна радост -не излъгала очакванията на домакинята си. "Всичко започна с взаимно доверие. Къде странно, къде очаквано - хората започнаха да се доверяват и удовлетворението е налице." „Готвих – правих салатите и предястията по време на сватбата на дъщеря ми, която е на Палма де Майорка. Решихме да предложим на гостите да пробват българската кухня. Бяхме около 60 човека, а тогава за първи път готвих за повече хора. Приготвих баници, мусака, салати - хората бяха възхитени от това, което бях измайсторила. Имаше много аплодисменти, хвалебствия”, припомня си Донка. Знае, че, дори да не е приготвяла някаква гозба преди това - тя се получава, защото влага много старание. Споделя, че готви главно това, което е правя и за близките си. На въпрос кои рецепти е наследила от предшествениците си, Донка споделя, че е правила много опити, докато успее да докара вкуса на пилешката яхния - такъв, какъвто го приготвяли нейните баба и майка. „Те я готвеха на печка на дърва. Този вкус много трудно се постига сега на газов или електрически котлон. Но, смятам, че най-важни са подправките. „Другите ястия са такива, каквито от години готвя у дома”, добавя възрастната жена. Споделя, че много обича да експериментира. "Това, което ми харесва, го готвя за мен, на децата, на внуците", каза Донка. Разказва, че големият ѝ внук е на 17 години и не яде какво да е. „Когато отида у тях, настава празник, защото баба ще готви. Винаги имам по няколко менюта, за да мога да удовлетворя вкусовете на всички – от най-малкия до най-големия”, споделя възрастната жена. „Голям благодат е някой да ти наготви и да ти хареса Досега не е имало случай да наготвя и да не се хареса. Не зная дали от куртоазия или по друга причина, където и да отида, все ме очакват за да сготвя. Каквото и да приготвя - всичко харесват”, сподели Донка. За новата година тя си пожелава само здраве. „Всичко друго имам – децата ми са добре, а, щом те са добре, и аз съм добре. На целия български народ - в частност на добричлии, пожелавам кураж, смелост и търпение. Здраве, късмет и любов. Да се надяваме, че ще дойдат по-добри дни!”, сподели Донка. Ето и обявата на баба Донка, която обиколи интернет: ДОНКА ГОТВИ В ДОБРИЧ Ако обичате вкусна, домашно приготвена храна, но нямате време за готвене, просто се обадете на Донка и кажете какво Ви се яде. Тя ще дойде у Вас и ще Ви сготви една, две или колкото гозби желаете – супи, яхнии, месни или вегетариански ястия, баници, питки и погачи, десерти и салати. Всичко, което Ви се яде! Ако Вие нямате време, тя ще напазари продуктите, Ако желаете, ще сготви в нейната кухня избраните от Вас гозби и ще Ви ги донесе в удобен за Вас ден и час. Времетраене на готвенето на едно ястие – между 1 и 2 часа. Цена на час 5 лв. (за готвене, почистване след готвене, купуване на продукти) плюс 5 лв. пътни разходи. Ако сте заето семейство, може да поръчате храната за седмицата да бъде сготвена наведнъж или два пъти в седмицата. Ако имате празник вкъщи, просто оставете готвенето на Донка и се насладете на компанията на любимите хора. Ако Ви се яде вкусна домашна българска кухня, обадете се на Донка! Салати:
  • Снежанка,
  • Руска,
  • Шопска,
  • Зеле с моркови,
  • Червено цвекло,
  • Ряпа и ябълки
Супи:
  • Пилешка
  • Зеленчукова
  • Топчета,
  • Боб,
  • Леща
Основни ястия:
  • Пилешка яхния
  • Лозови сърми, зелеви сърми
  • Кюфтета – пържени и на фурна
  • Пържоли на фурна
  • Мусака
  • Свинско със зеле
  • Пълнени пиперки с месо, ориз или сирене
  • Пилешки филенца с маслини и лимон
  • Пилешки филенца на грил тиган
  • Пилешки филенца панирани
  • Картофена яхния с жълти чушки боб
  • Грах
  • Зелен боб
  • Картофи на фурна
  • Зеленчуци на пара
Погача (4 часа) , Вита баница, Каварма с подсирено мляко, Пирожки със сирене Содена питка с ядки, маслини и пълнозърнесто брашно Курабии, Соленки ДОНКА ГОТВИ В ДОБРИЧ Тел 0887 746 030 и  0886 725 235
c