Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Атлетът от Балчик Валентин Андреев е амбициран за медал на Европейското под 23 г.

Многократният медалист от големи първенства при юношите Валентин Андреев премина една мечтана граница в хвърлянето на чук при мъжете. 21-годишният български талант спечели надпреварата на турнира “Дионисополис” в Балчик с личен рекорд от 70.65 метра и вече гледа уверено към Европейското първенство за младежи под 23 години през лятото. Андреев даде специално интервю за Sportal.bg след силния си резултат, в което разкри плановете си за предстоящия сезон.

Вальо, за първи път премина границата от 70 метра. Това беше нещо дългоочаквано за теб - каква е емоцията, която изпита?
След като чух съдията да казва 70… в този момент започнах да скачам от радост, защото вече дълго време се борех за това и на всяко състезание съм чакал с нетърпение да чуя, че съм преминал границата.

Имаше тройна победа за семейство Андрееви, след като твоите сестри близначки Симона и Теодора се наложиха на диск и чук при момичетата под 16 години. Колко по-голяма беше радостта от този успех?
За техните години тези резултати са много силни и всички много се радваме да ги виждаме как се развиват. Очаквам в следващите години да са вече на върха на световните ранглисти. 

Предстои ти Европейско първенство за младежи под 23 години това лято. Какви са амбициите ти за този шампионат?
Амбицията ми за този шампионат е да взема медал. Знам, че мога, защото атлетите с които ще се срещнем там са същите, които и като юноши съм ги побеждавал, вярвам в себе си и ще дам всичко, за да се кача на стълбичката.

Сподели, че се качваш на лагер на Белмекен - там ли ще протече основната ти подготовка за този форум?
Да, на Белмекен ще е подготовката ни през месец май и отиваме там, за да се подготвя максимално добре. Там базата много ми харесва и има всичко нужно за тренировки.

Премина над 70 метра, а и 71 метра изглеждат близо за теб - ще успееш ли да подобриш още метража си през 2023 г.?
Още на състезанието направих опит над 71 м, но беше фаул, вярвам, че ще хвърля още доста над този резултат.

Каква е най-голямата ти цел за 2023 г.?
На първо място да взема медал от Европейското първенство и след това да покрия норматив или да ме поканят да участвам на Световния шампионат за мъже и жени в Будапеща.


Източник: https://sportal.bg 
Снимки: Мариана Върбанова

c