Четвъртък, 16 май 2024

16.05.2024

Последвайте ни

Адвокати от цялата страна участват в националната научна конференция „Независимостта като ценност“ във Велико Търново

Над 120 адвокати от цялата страна участват в национална научна конференция „Независимостта като ценност“, организирана от Висшия адвокатски съвет, съвместно с Великотърновската адвокатура. Форумът беше открит в Музей „Възраждане и учредително събрание“ от председателя на Великотърновската адвокатура Веселка Коева, която връчи на председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев знаме, с бродираните символи на институцията, осветено на 22 септември в историческия храм „Св. 40 мъченици“.
Независимостта на адвокатското съсловие винаги е била водеща ценност и най-важното нещо, както в отношенията ни с институциите, така и в отношенията с нашите клиенти, посочи Дерменджиев в своето приветствие и допълни, че сред целите му е популяризирането на адвокатите от отделните райони в различни родолюбиви и обществено значими каузи. В тази връзка той припомни, че Българската телеграфна агенция ще бъде надежден партньор в разпространяването на информацията по места. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев също беше гост на форума, приветствие отправи и председателят на Административния съд в старата столица Йорданка Матева. 
Дерменджиев връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България почетния плакет на Висшия адвокатски съвет и изрази благодарност към начина, по който община Велико Търново популяризира и чества един от най-важните национални празници – Денят на Независимостта. Преди това кметът Даниел Панов и конституционалистът проф. Атанас Семов отправиха апел към адвокатската общност да подкрепи инициативата Велико Търново да бъде вписан като историческа и културна столица на България в Конституцията.
Историкът проф. Милко Палангурски заяви, че, когато се е обявявала Независимостта на България през 1908 година, адвокатите са имали решаваща роля. Председателят на парламента тогава Христо Славейков е бил адвокат, председателят на Министерския съвет Александър Малинов е бил адвокат, министърът на правосъдното ведомство също е адвокат, такъв е бил и министърът на вътрешните работи, както и на търговията. Това е било най-адвокатското правителство в новата българската история, подчерта той. Като автор на енциклопедията за българската адвокатура, проф. Палангурски сподели своя извод, че колкото повече са адвокатите в изпълнителната власт, толкова по-демократично и по-ефективно е управлението.
Вчера отбелязахме Денят на Независимостта и това ми дава право днес да кажа, че най-тежкият дефицит в българското общество е дефицитът на независимост, а най-страшната оценка в днешния политически живот е зависимостта от зависмости, каза проф. Атанас Семов.
В следобедните панели на форума участваха Борислав Белазелков - съдия от Върховния касационен съд, по темата за състоянието на независимостта и съдебната власт, както и адвокатът Валя Гигова, която разви темата за независимостта на адвокатурата. Материалите от конференцията ще бъдат публикувани в книжно тяло, уточни адвокат Йордан Цветанов, модератор на конференцията.

c