Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

464 деца и учители участваха в застъпническа кампания за компостирането в община Тервел

Вече се обмисля надграждане – за две пилотни улици Община Тервел е готова да осигури компостери и да изгради компостираща инсталация

Застъпнически действия и кампания за насърчаване участието на гражданите в реализирането на регионални политики, проведени в периода февруари – юни 2023 г. сред местната общност в община Тервел, бяха отчетени на специално събитие.

Целта на кампанията бе привличане на заинтересовани страни от община Тервел в прилагането на новия подход за интегрирани териториални инвестиции в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда; намаляване количествата депонирани растителни отпадъци. Тя бе осъществена по проект „Партньорства за развитие“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

Образователни работилници, като част от застъпническата кампания, се проведоха с децата от 9 детски градини и ученици от 7 начални, основни и средни училища, намиращи се на територията на общината. В тях се включиха 137 педагози и помощен персонал, 177 деца от детски градини и 150 ученици, съобщи Севдалина Колева от Община Тервел. Те придобиха знания за това кои отпадъци са биоразградими, кои са подходящи за компостиране, как се получава компост, какво представлява, за какво може да се използва. Усвоиха и нови умения за сглобяване на компостер и  компостиране. По проекта бе изготвено методическо ръководство за преподаватели – брошура „Как да използваме растителния отпадък“. На всички 16 образователни институции Регионално депо за отпадъци Стожер предостави компостери.

В рамките на застъпническата кампания бяха проведени образователни срещи със представители на 40 семейства от уязвими групи  с ниски доходи, или без работа – в Тервел и с. Орляк.  След тях участниците вече знаят как се оползотворява растителния, текстилния и строителен отпадък, могат да сглобят компостер, да компостират и да използват предоставен компост в стопанствата си.

В две фокус-групи с участие на бизнес, администрация, НПО се търсеха решения на общински проблеми в сферата на намаляване на отпадъците и на енергийната ефективност. На тях стана ясно, че в общината има изградени източници за възобновяема енергия –три фотоволтаични парка в селата  Попгруево, Войниково и Коларци, соларен парк за собствено потребление на 11 производствени сгради с присъединена мощност от 30 до 400 kw  в гр. Тервел и селата Зърнево, Жегларци и Кладенци. Фотоволтаична система е присъединена за жилищна сграда в общинския център. На етап оценка е проект за инсталация на сградата на общинска администрация с мощност 170 kw, както и няколко за собствени нужди.

Заместник-кметът на Тервел Дияна Илиева представи част от идеите, генерирани в търсене на решения на общински проблеми в сферата на намаляване на отпадъците и на енергийната ефективност. Сред тях са закупуване на електроавтомобили за разнос на храна за патронаж и филиалите му; Осветление с димери за сгради, които се ползват и в тъмната част на деня (например Дом за стари хора); Промяна на горивните инсталации на училища, детски градини и ДСХ поетапно с термопомпи;

Генерирани проектни идеи в сферата на управление на отпадъците на територията на община Тервел, касаят изготвяне на проект за изграждане и оборудване на площадка за компостиране на зелени отпадъци на територията на ПСО Тервел. Като част от този проект да бъде заложено въвеждането на разделно събиране на зелените отпадъци, да се работи за въвеждане на домашно компостиране за населението, особено от отдалечените и с малък брой жители населени места. Друга идея е да бъде обособена площадка на територията на ПСО Тервел за временно съхранение на строителни отпадъци от ремонтни дейности в домакинствата.

„Този проект заостри вниманието ни към това колко е полезно и лесно да се компостира“, каза Дияна Илиева. Екипът на общината разглежда възможностите за надграждането му чрез ОП Околна среда, включена в стратегията за ВОМР, като се стартира с две пилотни улици в Тервел, за които да се осигурят компостери за всички еднофамилни жилища, както и за изграждане на компостираща инсталация на претоварната станция. „В момента в България има недостиг на компост. Има твърде много фирми, които се ориентират към биологично производство, а няма центрове, където да се продава компост в неограничено количество“, подчерта Илиева.

Застъпническа кампания по проекта „Партньорство за развитие“ има за цел да предостави знания и да създаде умения на местната общност за същността на компостирането и производството на компост. Крайната цел е използването на биологичния отпадък да се популяризира като по този начин се ограничи обема на извозваните от Община Тервел отпадъци.

В рамките на кампанията обяснихме, че това е начин да се намалят разходите и да се произвежда тор. Направихме разработени уроци за детска градина и училище, помагала, които сме предоставили на учебните заведения, които да ползват учителите, посочи ръководителят на проекта Галина Митева, председател на УС на Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич". От своя страна представителите на оразователните институции споделиха, че деца и ученици много ентусиазирано работят за производството на компост.

 

c