Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Къде ще празнуват студентите от Добрич и какво са научили досега

Симона Вълкова от Добрич, студент: Ако се обградиш с „твоите си“ хора и споделяте мечтите и трудностите си и най-лошите моменти се преживяват, а хубавите стават двойно по-хубави. Най-важното е човек да се развива, за да е пълноценна част от обществото, вярва Евгени Йовчев от Ген. Тошево

Симона Вълкова е на 24 години и тази година за последно празнува студентския празник, като настоящ студент по политически науки в Нов български университет. Тя вече работи в сферата на продажбите и маркетинга и е част от младежката неправителствена организация JEF Bulgaria. Средното си образование завършва в СУ “Св. Климент Охридски” в Добрич, където нейната майка Корнелия Вълкова преподава по френски и български език.

За празника тази година Симона отново ще се събере с колегите си от университета. Доволна е, че не се налага да се съобразяват с ограничителни мерки. Плановете на компанията й са празникът да започне в любим бар, а как ще завърши вечерта ще решават "в движение".

“Ако в училище полагаш конкретна основа на интересите и знанията си, то с висшето образование имаш безкрайна свобода за посоката, по която да поемеш. Усещането ти за света се променя. Поне аз почнах да го възприемам едновременно като по-голям, но и по-достъпен", казва Симона, расъждавайки над смисъла от продължаването на образованието във висша форма. Тя го определя като вълнуващо преживяване, стига да имаш очите да го видиш. “Важно е, не само заради знанията, а и за да се предизвикаш и разбереш себе си по-добре,” добавя тя.

“Да си студент не е лесно, но е много приятно", смята 24-годишната студентка. "В последните години със сигурност изолацията заради Ковид19 остави леко неприятен привкус от студентството. Трудно е да запазим мотивацията си, когато всичко се случва през екрана на компютър.” За универсалните трудности от това да си студент Симона казва, че най-предизвикателно е да намериш мястото си в света на „възрастните“. Очакванията към теб стават по-големи, макар още да не те взимат насериозно и трябва да си извоюваш позиция, за да те чуят.

За хубавите моменти най-важното, което трябва да знаем от опита на Симона, е, че ако се обградиш с „твоите си“ хора и споделяте мечтите и трудностите си, и най-лошите моменти се преживяват, а хубавите стават двойно по-хубави, само защото са споделени и  всичко може да е повод за радост – новите начала, връзки, пътувания, дори и някой лек провал.

Евгени Йовчев е на 18 години и е първокурснк, специалност "Графичен дизайн и Визуални комуникации" във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Той избира творческата сфера, защото средното му образование е в ПГЗ “Тодор Рачински” в гр. Ген. Тошево със специалност “Интериорен дизайн”.

Днешния празник Евгени ще прекара на път, но колегите му ще се съберат заедно. А някои от тях днес за първи път ще се срещнат на живо.

Евгени смята, че образованието в университет не е задължително и в днешно време има много алтернативи. Той е избрал академичната форма на обучение, като най-подходяща за него. Счита обаче, че има професии, за които е много по-важно да добиеш знания от практиката, а не толкова от теорията. Обикновено за тях не е задължително наличието на висше образование. Най-важното е човек да се развива, за да е пълноценна част от обществото, вярва младият мъж.

Евгени все още не е взел окончателно решение за пътя към родното място, но смята, че предимства имат както малките градове, така и големите. За него изборът не се ограничава от работата, защото професията, която си е избрал – графичен дизайнер, не му налага непременна физическа връзка с клиентите.

Посланието на вече завършващата своя академичен път Симона Вълкова е младите “да се осмеляват, да се предизвикват и да не се вземат много насериозно, защото в крайна сметка всеки проблем има решение, когато го погледнеш отстрани, а животът е прекалено хубав, за да го пропиляваме в тревоги и бързане.”

Про Нюз Добрич, честит празник на всички бъдещи, настоящи и завършили студенти!

c