Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Монтират фотоволтаични централи на Дома и центъра за хора с деменция в с. Опанец

Проектът „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“ бе представен  днес в  Община Добричка от заместник-кмета Румяна Иванова. На събитието присъстваха ръководителят на проекта Елена Анастасова и представители на партньора от норвежката фирма GREEN ZONE.

Проектът стартира на 11.07.2022 г. безвъзмездната помощ 708 288 лева, за Община Добричка са предвидени 185 453 лева.

Координаторът по проекта за Община Добричка Стоянка Иванова представи дейностите, които предстои да се реализират на територията на общината, която е партньор по проекта. По него водещ партньор е Община град Добрич. Участва също и Община Крушари.

Обектите, на които ще бъдат поставени фотоволтаични електрически централи, са Центърът за настаняване от семеен тип и Домът за пълнолетни лица с деменция. И двете социални заведения са в село Опанец.

Проектът е с продължителност 22 месеца и трябва да приключи до 30 април 2024 година.

Двете институции се намират в една сграда, която е поделена между тях. Центърът е с капацитет 17 потребители, а домът – 50. Всички те страдат от деменция. Центърът започна своята дейност миналата година и е насочен към хора с по-лека форма на заболяването.

Сега месечното потребление на еленергия в двете институции възлиза на 7 000 лева. Отоплението на центъра се осъществява с пелети, а домът се отоплява на течно гориво.

Надяваме се, че чрез изграждането на фотоволтаичните централи разходите за енергия значително да се намалят, сподели Румяна Иванова.   

Проектът се изпълнява с безвъзмездна финансова помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 (ФМ на ЕИП)“.

Осигурени са средства и за обучение и квалифициране на експерти.

Общата му стойност възлиза на 708 278,78 лева.

c