Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Избраниците на Добруджа | Кой кой е в новото 48-мо Народно събрание?

Представяме ви новоизбраните народни представители от Осми многомандатен избирателен район Добрич, които днес ще положат клетва в Народното събрание

В 48-ото Народно събрание Добрич има шестима представители, като този път те са от шест различни партии. Това са ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната”, “БСП за България”,  ДПС, “Възраждане” и “Демократична България - обединение”.

И шестимата народни представителя този път са жени, като съответно това са Деница Сачева (ГЕРБ-СДС), Йорданка Костадинова (ПП), Мая Димитрова (БСП), Ертен Анисова (ДПС), Константина Петрова (“Възраждане”) и Албена Симеонова (ДБ).

Ето и какви са политическите заявки, които шесте народни представителки дадоха по време на кампанията. На предизборна среща с местния бизнес депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева заяви, че заради липсата на европейски средства икономиката и бизнесът в страната губят ценно време, в което можеха да се развиват, да се повишат конкурентоспособността и производителността на труда. Също така заяви, че спиралата от избори означава нестабилност, отлив от инвестиции, все повече и повече кризи, обяснявайки важността хората да бъдат политически активни. 

Йорданка Костадинова от ПП заяви в самото начало на кампанията, че е важно да продължи промяната, която Продължаваме промяната започна в 47-ото Народно събрание. През кампанията изрази и разбирането си, че хората се безпокоят не само за работните си места и за финансовото си състояние с оглед икономическата криза, но се вълнуват и от редица проблеми, свързани с инфраструктурата, екологията и опазването на околната среда, чистотата, бездомните животни, подготовката за зимния сезон и др. 

Очакванията на Мая Димитрова от БСП са животът на следващото правителство да е четиригодишен, какъвто е целият мандат на Народното събрание. През кампанията тя изрази надежда за сигурно бъдеще, сигурна държава и “способност да преодолеем кризите, да се справим със зимата и хората да се чувстват сигурни в държавата си, в България”.

 Ертен Анисова от ДПС заяви готовност да загърби политическите страсти и да покаже зрялост, мъдрост и отговорно поведение, което се олицетворява в това, в следващия Парламент да има идейно хомогенно мнозинство от партии на евроатлантическа основа, което да излъчи кабинет с ясна антикризисна програма. 

Константина Петрова от “Възраждане” изрази желание за “свободна и независима България, която ще бъде управлявана от българи”, като  призова младите хора да бъдат по-активни, да отстояват своите позиции и да не напускат България. Очакванията й са да бъде съставено правителство, но то да не просъществува повече от няколко месеца. 

Албена Симеонова от ДБ обяви като приоритет пътищата в област Добрич да се ремонтират, да се обърне внимание на социалния фактор, на околната среда, на земеделието. Даде заявка, че ще продължи да работи по наболелите теми на Добруджа, които гражданите са й поставили като задачи.

Част от народните представители не са за първи път в парламента. Деница Сачева е била народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Албена Симеонова представлява Добруджа в 45-ия и 46-ия парламент. Мая Димитрова участва в 45-ото и 47-ото Народно събрание, а Йорданка Костадинова бе избрана в последния 47-и парламент. Новите лица в законодателната власт са Константина Петрова и Ертен Анисова, която обаче има опит като експерт в Парламентарната група на ДПС и в Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. 

Някои от избраните дами ще се ползват от опита на годините, други от енергията на младостта. Албена Симеонова е родена през 1964 в гр. Перник и е най-възрастният избраник на добруджанци. С една година разлика е родената през 1965 в гр. Оряхово Мая Димитрова. Деница Сачева е родена през 1973 година в гр. София, а Йорданка Костадинова - в гр. Варна през 1977 година. Най-младите представители са Константина Петрова, родена през 1992 г. в Добрич и Ертен Анисова, също родена в Добрич през 1990 година.

За разлика от предишния Парламент, където преобладаващото представителство на Добрич бе от медицински специалисти, този път има двама дипломирани прависти Мая Димитрова и Ертен Анисова, която е и политолог, а Мая Димитрова е завършила също  “Машинно инженерство” и “Икономика и мениджмънт”. Сред избраниците Деница Сачева е завършила “Връзки с обществеността” и “Здравен мениджмънт”. Йорданка Костадинова - “Фармация”,  и “Здравен мениджмънт и медико-социални грижи”, Албена Симеонова е завършила “Биология и Химия” и “Агроекология и Управление на околната среда” в САЩ. Константина Петрова е завършила “Икономика на строителството” и “Регионално развитие”.

С какво се занимават шесте дами, които ще представляват интересите на Добруджа? Константина Петрова е финансов експерт на чуждестранна фирма за недвижими имоти. Йорданка Костадинова е била специалист във водещата немска фармацевтична компания. Деница Сачева е била началник на дирекция в Националната здравноосигурителна каса, началник на кабинета на министър, два пъти заместник-министър и министър на труда и социалната политика. Мая Димитрова работи  като адвокат, но е била и учител и заместник-директор в гимназия. Ертен Анисова е работила като експерт в Народното събрание към парламентарна група и Комисията по конституционни и правни въпроси. Също така е провела стаж в Европейския парламент и в Министерски съвет. Албена Симеонова е предприемач в биологичното земеделие, потомствен лозар и производител на земеделски култури, председател на био-земеделска асоциация.

Общо десет са децата, чиито майки ще представляват област Добрич в Народното събрание. Йорданка Костадинова има дъщеря и двама сина, Албена Симеонова има три момчета, Мая Димитрова има двама сина, а Деница Сачева и Константина Петрова са с по едно дете. Най-младият народен представител от Добрич Ертен Анисова все още няма деца.

c