Бизнес Водещи новини Общество Политика Туризъм

Хотелиер от Балчик: Има втора вълна бежанци от Украйна, чакаме си парите за август

Има втора вълна от бежанци от Украйна, наподобяваща тази от месец март. Това сподели за Про Нюз Добрич Александра Джафарова, управител на х-л „Наслада“ в Балчик. В момента тя настанява един автобус с бягащи от войната от района на Запорожие. С тях общо настанените в хотела ще станат 150 души. В Балчик подслонени бежанци има и в хотел „Ахилея“.

Според Джафарова най-вероятно тази вълна от бежанци ще се засили, предвид развитието на военните действия и усложнената обстановка след атаките в редица украински градове, и ще се наложи още хотели да приемат украинци. „Нищо чудно хората, които бяха тук 6 месеца и се върнаха в Украйна, отново да дойдат“, смята Джафарова.

В същото време хотелиерите не са си получили парите от държавата за месец август по програмата за настаняване на бежанци. Било е извършено плащане само за юни и юли. Припомняме, че от 1 юни влязоха в сила новите условия, според които средствата за един настанен бежанец са 15 лева. Програмата изтича на 31 октомври и не е ясно какво ще правят хотелиерите след това.

Междувременно Министерският съвет одобри ново плащане от над 8,4 млн. лева за хотелиерите, настанили украински бежанци. Плащането по Програмата обхваща периода от 01.06.2022 г. до 31.08.2022 г. Ще бъде изплатена помощ по общо 486 броя подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 691 486 нощувки, включително в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на лица с временна закрила.

Джафарова смята, че 15 лева са недостатъчни. Техният хотел е компенсирал с туризъм през лятото, но когато започне отоплителният сезон ситуацията ще се влоши, защото например 1 климатик излиза 20 лева на ден.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.