Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Борислав Сандов: Подкрепата за „Демократична България“ е подкрепа за интересите на Добруджа

Подкрепата си за листата на „Демократична България“ в 8-ми МИР Добрич и нейния водач Албена Симеонова заяви Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков, член е на политическия съвет на обединение Демократична България, съучредител на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател в продължение на три години

Работихме за съхраняване на природата по Северното Черноморие 

„Демократична България“ чрез своите министри в последното правителство, и по-специално аз като министър на околната среда и водите, работихме активно за подкрепа на изоставащите райони в България, които са по-далеч от столицата, в т.ч. Североизточна България. Ключово за района на Добруджа е развитието на туризма по Черноморското крайбрежие като много важно е то да се отличава и да не повтаря грешките, случили се по Южното Черноморие, като съхрани своята природна красота и създаде възможности за устойчиво развитие и за приходи на хората от района. Именно за местните хора, а не за някой, който изкупи земите им и реализира, вместо тях, целия потенциал на туристическия продукт, унищожавайки онова, което е най-добре съхранено и с най-големи възможности за развитие.

МОСВ и „Демократична България“ дадоха шанс за развитие на района на Болата

Ключови бяха действията ни по отношение на района на Калиакра. По предложение на Министерството на околната среда и водите Народното събрание промени границите на резерват „Калиакра“ и защитена местност „Степите“, с което става възможно коригирането и възстановяването на буните в региона на плаж Болата и за развитие на този регион. През законодателството извадихме частта на Болата от резервата и тя вече е част от защитена местност „Степите“, където режимите позволяват пътят да бъде реновиран, да бъдат поправени дюните и да може да бъде съхранена тази част от плажа, която след разрушаване на буните на практика ще бъде загубена. Това е ключово за развитието на туризма в региона, като в бъдеще се надявам Община Каварна, съвместно с държавата, да може да направи така, че паркингът за автомобилите да бъде във високата част, а до плажа да се стига с електрически влакчета или по друг начин. Това дава шанс тази част от Черноморието да бъде екологично развивана, така както следва да бъде и в останалата част – от Дуранкулак  през целия дълъг плаж при Шабла до района на Балчик.

Осигурихме 12,5 милиона лева за съхраняване на степите в района на Калиакра

Направихме важни стъпки по отношение на първата за България осъдителна присъда от Европейския съд в Люксембург по искане на Европейската комисия заради унищожени местообитания в района на Калиакра с изграждането на различен тип проекти. ЕК отдавна очаква от българската страна да бъдат предприети т.нар. компенсаторни мерки. Това означава, че, ако не можем да възстановим там, където сме разрушили, то да създадем условия за използване на частта извън защитената територия или за създаване на условия дивата природа да бъде подобрена в съседни части. Успяхме да разработим механизъм чрез оперативна програма „Околна среда“, по който до края на 2023 г. са заделени около 12,5 милиона лева за изкупуване от държавата на частни терени в района на Калиакра. Те ще бъдат включени в защитена територия и по този начин ще бъдат съхранени за бъдещето, като се опазят изключително редките степи в този район.

Преработени растителни и животински отпадъци могат да генерират една трета от нужните количества газ за България

Българската държава със средства от Европейския съюз и с национални средства върви към реформи в управлението на отпадъци, в т.ч. и растителните отпадъци, които да се превръщат в ресурс и да могат да допринасят за чиста околна среда, вместо да бъдат изхвърляни, палени и да създават проблеми за населението. Общините чрез своите регионални сдружения получават средства, чрез които да създават т.нар. компостиращи инсталации, които са изцяло за растителни отпадъци. По този начин да бъде създаван компост, вместо да бъдат палени. Така земеделските производители, които се чудят какво да правят с такъв тип отпадъци, както и регионални сдружения на общините, които трябва да управляват отпадъците в региона, имат възможността да печелят. Защото инсталацията за компостиране произвежда ценна тор, която се влага обратно в земеделието. Ако в бъдеще бъде изградена биогаз инсталация, тогава с растителни и животински отпадъци може да се създава биометан, който е заместител на природния газ, който ние внасяме и от чиито доставки от външни страни България е зависима. Има огромен потенциал от остатъчни растителни и животински отпадъци да генерира една трета, дори повече, от нужните количества газ за страната ни.

Фракингът трябва да остане забранен, за да опазим земята и водата на Добруджа

Използването на технологиите за управление на отпадъци заместват рисковете от прилагането на друг тип технологии, като например фракинга. Той е забранен в България и трябва да остане забранен, заради важността на това да опазваме своите земеделски земи и водата на нашата държава, която е ресурс, много по-ценен от всеки енергиен ресурс. Защото енергия можем да произвеждаме  по най-различни начини, но вода не можем нито да произвеждаме, нито да пречистваме в подпочвената част. А най-големият воден басейн в България - Артезианския басейн Малм Валанж, се намира под Добруджа и гарантира в следващите десетилетия регионът да има вода за напояване и за развитие на структуроопределящите земеделие и туризъм в региона.

Подкрепата за Албена Симеонова и „Демократична България“ е подкрепа за интересите на Добруджа

Призовавам жителите на Добруджа да подкрепят Албена Симеонова - автентичен земеделски производител, човек, който десетилетия се бори за опазване на околната среда и за развитие на земеделието по устойчив начин, какъвто Европа отстоява и поощрява. Житницата на България има огромните възможности да се развива чрез туризъм и земеделие, а това е основното, за което се бори Албена Симеонова. В нейно лице жителите на Добруджа имат един истински работещ представител в Народното събрание, който защитава техните интереси. 

c