Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

"Гласът на България" с още един носител на приза "Калинка Въчева" - Донко Марков

След миналогодишната победителка Петя Панева, още един носител на наградата от конкурса на името на Калинка Въчева в Тервел, поема към финалите на "Гласът на България".

И четирите стола на журито обърна 17-годишният Донко Марков от Варна със своето уникално изпълнение и неповторим глас и продължава напред в отбора на Галена.

Колекцията от златни медали, лауреатски призове, първи, Гран при и специални награди на Донко Марков е огромна. Сред тях са отличия от конкурсите в област Добрич, сред които:

  • „С песните на Калинка Вълчева” гр.Тервел-първа награда 2011г. ; първа награда 2013г.; Специалната награда 2016г.  
  • „С песните на Иван Георгиев” с.Дъбовик, Добрич – първа награда 2012г.
  • Национален фолклорен конкурс „Море от ритми” гр.Балчик-първа награда 2016г.
  • Международен фолклорен конкурс ”Фолклор без граници”Албена, Добрич- първа награда 2012г.
  • „С България в сърцето” гр.Каварна – първа награда

На Осмото издание на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“, организиран от община Тервел, в партньорство с читалище „Д. Дончев-Доктора“, носители на Специалната награда на конкурса станаха Петя Панева и Донко Марков от Варна. 

Двамата излязоха на сцената на Младежкия център в Добрич през 2018 г. на концерт по повод наглаждаването на именитата народна певица Калинка Вълчева с Почетен знак „Златен век – печат на Цар Симеон Велики“ – златен от министъра на културата.

c