Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отново в клас: 908 ученици ще посрещат училищата в община Добричка на 15.09

114 са първокласниците, които на 15 септември за пръв път ще влязат в класните стаи в 13 училища на територията на община Добричка. Новата учебна година ще бъде официално открита в 9.00 часа. 908 са учениците, които ще продължат образованието си в общинските училища през учебната 2022-2023 година. Детските градини се посещават от  545 деца.

Повече от 140 000 лв. от общинския бюджет бяха инвестирани за ремонтни дейности в детските заведения в селата Батово, Божурово, Ведрина, Владимирово, Воднянци, Дончево, Житница, Котленци, Лясково, Овчарово, Одърци, Паскалево, Победа, Пчелино, Смолница, с.Стефан Караджа, Ф. Денково, Царевец и Черна. Осигурени бяха средства за подмяна на дограма, кухненско оборудване, освежаване на занимални, спални, коридори, ремонт на санитарни възли.

Вече е в ход и строителството на новата детска градина в село Стефан Караджа, в обекта ще бъдат инвестирани 350 000 лв. Предстои избор на изпълнител на нова сграда на детската градина в село Бранище, за която са предвидени 800 000 лв.

Ремонтни дейности на стойност 34 391 лв. са извършени в Обединено училище „Добри Войников“, реновирани са физкултурният салон и учебната работилница. 32 000 лв. са инвестирани в саниране на училищната сграда на ОУ “Васил Левски“ в село Божурово. За топлоизолация на част от сградата на ОУ„Васил Левски“ в село Хитово са осигурени 15 000 лв. За детското учебно заведение в село Стожер са закупени нови детски легла и мебели на стойност 17 292 лв.

Във връзка с организиране на дейностите за откриването на новата учебна година във всички училища са освежени класните стаи, санитарните и сервизните помещения, училищните дворове, прилежащите площи. Извършена е проверка на изправността и обезопасеността на всички съоръжения и уреди, катерушки за игра и спорт на открито, както и на площадките за игра и спорт.

Създадени са необходимите условия за целодневна организация на учебно-възпитателния процес. Заявените учебници, задължителната учебна документация и учебните помагала са доставени във всички учебни заведения. Налице е обезпеченост с необходимия педагогически и непедагогически персонал. Осигурен е безплатен транспорт на  всички пътуващи ученици и деца.

За дофинансиране на училищата в община Добричка са предвидени средства в размер на 114 350 лв.

На откриването на новата учебна година във всички училища ще присъстват представители на общинската администрация. Кметът на Община Добричка Соня Георгиева ще открие учебната 2022-2023 година в ОУ “Христо Ботев“ в село Стожер. За всички първокласници в община Добричка са осигурени подаръци – учебни помагала и книжки.

c