Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Фермери от област Добрич се включват в голям европейски протест на 14 септември

Фермери от област Добрич ще бъдат част от голям европейски протест с техни колеги от 12 европейски държави. Земеделците ще протестират против безконтролния внос на украинско зърно, зелените политики на Европа, за по-голяма защита на бранша и конкретно в област Добрич против на добива на газ в Добруджа, каза за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Датите на демонстрациите в отделните държави са 14, 15 и 16 септември. В България протестните действия се организират от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и ще бъдат на 14 септември във всички областни градове на страната.

На он-лайн среща, проведена между най-големите земеделски организации в 12 държави в ЕС лидерите са взели единно решение за всеобщ протест. Това съобщи пред Агро Пловдив председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. В срещата са участвали представители на 12-те държави от инициативата „Три морета“  – България, Австрия, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Участниците са били единодушни за необходимостта от общ протест.

Фермерите от област Добрич ще протестират със земеделска техника на околовръстния път на Добрич, като маршрутът допълнително ще бъде съобщен. Ще се иска разрешение от Общината евентуално тежките машини да навлязат и в града. Очаква се събитието да бъде мащабно, ще бъдат поканени всички земеделски производители, Съюзът на кооперациите и други организации.

„Без фермери няма прехрана“, „Фермери за бъдеще“, „За чиста българска храна“, „Българска храна без ГМО, остатъчни пестициди и радиация“, „Екология – да, фалити – не“, „Не на добива на газ в Добруджа“ – под тези лозунги ще се обединят земеделците по време на протеста. 

c