Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Респект! Те спасиха два човешки живота от свлачището край Албена

Животът на двама души, затиснати от свлечената земна маса до заведението „Моби Дик“ край Албена, беше в огромна опасност. И развръзката можеше да не е благополучна, ако не беше своевременната, професионална и изключително отговорна работа на спасителните екипи.

Днес 63-годишният наемател на заведението и 61-годишата му съпруга са живи, благодарение на тези герои.

Те са служителите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“:

РДПБЗН – Добрич:

ст. инспектор Георги Станчев - началник Оперативен център

Инсп. Тодор Тодоров

РСПБЗН – Балчик:

Гл. инспектор Антон Антонов началник РСПБЗН Балчик

инспектор Стелиян Стойчев

мл. инспектор Диян Христов

мл. експерт Красимир Иванов Сивков - началник на дежурна смяна

мл. инсп. Иван Тодоров Славов - старши пожарникар

мл. инсп. Даниел Николаев Нейков - водач на специален автомобил  и пожарникар

Участък ПБЗН Албена:

мл. експерт Пламен Радковски - началник на Участък ПБЗН

мл. инсп. Иван Илиев Иванов - старши пожарникар

 мл. инсп. Васил Драгнев Василев - водач на специален автомобил и пожарникар

ВСА - водач на специален автомобил

От „Медика Албена“

Татяна Георгиева, дежурна сестра на плаж Арабела

От Център за спешна медицинска помощ - Добрич

Д-р Мила Георгиева

шофьор Пламен Христов   

Център за спешна медицинска помощ, филиал Балчик

фелдшер Зюбейда Ямурлова

шофьор Стоян Сивков

Адекватните действия на спасителите са предотвратили трагедията, категоричен е началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров.

 „Мъжът, който е бил затиснат отвън, дори и граждани с повече ентусиазъм можеха да го изкарат. При него не беше страшно. По-страшно беше при жената, която беше вътре. Трудно беше да се разчисти и да се стигне до нея. Голям късмет беше, че тя не беше затрупана изцяло, а беше затисната. Част от покривната конструкция, макар и паднала, се беше задържала. Разчиствайки, за да стигнат до нея, имаше опасността като се премахне нещо, да се срути и тя да остане под руините“, разказа комисар Димитров.

„Жената буквално стоеше права и бяха затиснати краката й, но до нея нямаше свободен достъп. Една грешка можеше да доведе до това да бъде затрупана и да бъде извадена след часове, като не се знаеше какво може да се случи след тези часове, дали щеше да бъде жива или не“, добави той.

Подчерта, че ключова роля е имал и екипът на Медицински център „Медика Албена“. Те са пристигнали първи на мястото. Оказали първа долекарска помощ на мъжа, след като е изваден изпод срутилата се земна маса.

„Жената беше в много голям шок, цялата се тресеше от болка. Докато се разчисти и се стигне до нея, докато се обезопаси конструкцията, за да се стигне до нея, медицинска сестра от „Медика Албена“ й поставила инжекция с успокоително. Това предотврати опасността жената да получи инфаркт преди да бъде извадена изпод руините“, обясни още комисар Дарин Димитров.

От Албена до Добрич 61-годишната жена е транспортирана от линейка на ЦСМП-Добрич, управлявана от Пламен Христов. За пациентката се е грижела 27-годишната лекарка. Жената изпитвала огромна болка заради нанесените травми. Затова се наложило линейката да се движи изключително бавно.

Благодарение на адекватните си и професионални действия тези хора предотвратиха огромна трагедия. Затова те заслужават голямото „Благодаря!“

c