Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Общината: Гражданите на Добрич са компетентни да дадат своя глас

КАБ Добрич: Камарата на архитектите не би бойкотирала конкурса за Централна градска част на града

След становище, публикувано на сайта на Камарата на архитектите в България /КАБ/ Община град Добрич и местната структура на КАБ дадоха съвместен брифинг, за да опровергаят притесненията на Председателя на УС на КАБ арх. Владимир Милков.

В него участваха инж. Пенчо Керванов, зам.- кмет на Общината и член на журито на архитектурния конкурс за централна градска част на Добрич, арх. Явор Панев и адв. Цвета Йоцова от фирмата организатор на конкурса "Оптимистас", както и арх. Красимир Пампоров, председател на УС на КАБ в Добрич.

Позицията на Общината по повод становището на арх. Милков гласи, че всички процеси касаещи конкурса за Централна градска част на град Добрич ще бъдат публични, прозрачни и честни.

"Благодарим за становището на арх. Милков и направените коментари.

Ние считаме, че конкурсната документация и цялата процедура по провеждане на конкурса е правилна и са спазени всички изисквания на КАБ, които са написани в Препоръки за провеждане на архитектурен конкурс на Камара на архитектите в България и Архитектурния съвет на Европа.

инж. Пенчо Керванов

Вярваме в демократичния избор на проект и участието на обществото. Гражданите на Добрич са компетентни да дадат своя глас. 

Конкурсът ще се проведе по всички правила. Журито ще даде експертно мнение, като определи три проекта. Надяваме се на конкурса да има много участници, изборът да е голям и труден, но след, като журито направи своята експертна оценка гражданите ще имат право да изложат своето мнение за тези три проекта. Не сме съгласни, че изборът трябва да се направи еднолично. Когато има така възможност гражданите да се включат лично в избора за едно от най-важните решения за града, считаме, че това трябва да се използва без съмнение."

В допълнение инж. Керванов изрази позиция от името на кмета на града Йордан Йорданов. Според нея той няма да допусне гласът на гражданите на Добрич да бъде пренебрегнат.

Адв. Цвета Йоцова

Адв. Цвета Йоцова акцентира на това, че при разработването на конкурсната документация максимално са спазени всички изисквания, които са разписани писмено и са дадени, като насоки, както от КАБ, така и от световните организации. Тя допълни, че хората, които са поканени в журито, са с висока репутация, доверие и професионални качества.

По отношение на коментара на арх. Владимир Милков за участието на местни архитекти в конкурса, адв. Йоцова пояснява, че това решение е взето, за да се даде възможност на местните архитекти да участват в конкурса. В Добрич те са не повече от 50 души и ако се включат двама в журито, това би означавало да бъдат възпрепятствани да участват свързани с тях лица.

Екипът по заданието е убеден в полезността на това в конкурса да участват местни архитекти, които познават добре проблемите на центъра и биха вложили повече от себе си, когато правят проект в собствения си град.

"Когато процесът е структуриран правилно и когато има много ясни правила, то резултатът няма как да не бъде в полза на целия град и в обществен интерес," заяви арх. Явор Панев.

арх. Явор Панев

Според архитекта, конкурсът е от ново поколение и има разписана практика от Международния съюз на архитектите /МСА/, както и добре работещи модели в Западна Европа. Според предписанията на МСА и международните стандарти въвличането на гражданите при вземането на решения е желателно.

В журито на конкурса участват членове на КАБ, като резервен член на журито е арх. Мартин Христов, който е зам.-председател на КАБ, именно в ресор "Конкурси".

Камарата на архитектите е уведомена още в начален етап на създаване на заданието. Процедурата е представена на КАБ и лично изпратена на председателя на Камарата от арх. Цвета Йоцова.

Очаква се тази вечер да заседава Управителния съвет на КАБ и да излезе с официална и валидна позиция и препоръки.

Арх. Красимир Пампоров

Камарата на архитектите не би бойкотирала конкурса, напротив, би го подпомогнала, заяви аАрх. Красимир Пампоров. По думите му всички архитекти от Добрич подкрепят този конкурс. Той е иницииран от КАБ Добрич. Материалът на страницата на КАБ не е официално становище, а е мнението на председателя арх. Милков, без да го е съгласувал с Управителния съвет или членове на Камарата.

Преслав НЕЙЧЕВ

c