Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита Светите седем отроци от Ефес

Църквата почита днес Светите седем отроци от Ефес. Те са живели по времето на римския император Деций. Техните имена са Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Иоан, Дионисий, Ексакустодиан (Константин) и Антонин. Всички почитали Христа, презирайки вярата на родителите си.

Гонението против християните при император Деций било жестоко. Навсякъде християните били преследвани и арестувани, за да ги принуждават да вземат участие в идолските жертвоприношения. Цар Деций научава за вярата на момчетата и изпраща да ги повикат. С отвращение, неслушайки молбите на царя, момчетата се скриват в една пещера, в която заспиват дълъг сън.

Като узнал за това, Деций заповядал да затрупат с камъни входа на пещерата. 200 години по-късно те се пробудили не от обикновен, а от смъртен сън.

Император Теодосий пристигнал сам в Ефес с множество вярващи и се поклонил на Светите момци. След продължителна беседа с него, момците в неговото присъствие заспали вечния си сън до всеобщото възкресение. Теодосий заповядал да направят 7 сребърни ковчега и да поставят в тях телата на момците. В същата нощ обаче те му се явили на сън и го помолили да ги остави да почиват в пещерата, както почивали по-рано.

Поразителността на това събитие бързо се разпространила по целия християнски свят. Неговата достоверност се потвърждавала от мнозина заслужаващи доверие писатели и свидетели.

Пещерата на момците дълго била показвана близо до Ефес, в склоновете на планината Прион. Съдбата на мощите на седемте момци е неизвестна.

Имен ден празнуват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо. Същите имена празнуват своя имен ден и на 1 март, когато почитаме паметта на Света Евдокия Илиополска.

c