Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Стари гуми се появиха в язовир Плачи дол при контролирано изпускане на водата

Стари автомобилни гуми се появиха в язовир Плачи дол 1, след като водата му бе контролирано изпусната. За това алармира читател на Про Нюз Добрич - Иван Николов, който ни изпрати и снимки. Днес се е появил и разлив до моста на пътя Добрич – Балчик, преди с. Плачи Дол.

Контролираното изпускане на водата от язовира се е наложило заради подмяна на основния изпускател, за който е имало предписание да бъде ремонтиран, обясни за Про Нюз Добрич зам.-кметът на Община Добричка Иван Пейчев. Той е бил днес на проверка на мястото, тъй като в Общината е получен сигнал за разлива.

Концесионерът на водоема е изпратил още преди седмица писма до Общината и до Басейнова дирекция Плевен с уведомление за контролираното изпускане. Според Иван Пейчев има образувана локва, която не е голяма и опасна и няма място за тревога. Уведомена е и областната управа.

Иван Пейчев увери, че ще се направи проверка за показалите се при оттичането на водата гуми, за да може да се организира почистването им.

Зам.-кметът е разпоредил контролираното изпускане да се спре, докато водата се разнесе. По думите му, сега е периодът, в който може да се извърши ремонтът на изпускателя.

Концесионер на язовира е Христо Иванов Павлов от Генерал Тошево.

Според кмета на Плачи дол Атанас Пенев язовирът се експлоатира по всички правила и има постоянна охрана, като многократно там са правени проверки. Няма данни в язовира да са изхвърляни гуми и не е ясно откъде те са се появили. Той предполага, че гумите може да са били във водата от много години.

Язовир Плачи дол е изграждан през 60-те години на миналия век. Според местни преди две-три години, при отдръпване на водата поради голяма суша, в язовира са се появили човешки кости.

c