Водещи новини Общество

Бившият депутат от Добрич Явор Гечев е служебен министър на земеделието

За служебен министър на земеделието в служебния кабинет на Гълъб Донев президентът Румен Радев назначи Явор Гечев, бивш депутат от БСП от област Добрич.

Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном. Владее руски и английски език.

През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Магистър е по Растителна защита. Има няколко специализации – Финансов мениджмънт, Публични политики и Политически мениджмънт в Нов Български университет, Българско училище за политика и Съвета на Европа /Страсбург/.

Първите осем години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд „Земеделие“, като стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.

От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание, избран от листата на БСП от Добрич.

Ръководи младежите на БСП. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните. Под негово управление са Програмата за развитие на селските райони, ДФ „Земеделие“, Българската агенция за безопасност на храните, както и ресорите Земеделие, Животновъдство, Растителна защита, работата с Браншовите организации и международната дейност на министерството.

Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г.

Председател е на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.