Водещи новини Добричка Общество

Протест заради лошия път Добрич – Лясково, живеещите в района готови на гражданско неподчинение

Жителите на 8 села в Община Добричка са готови за гражданско неподчинение, ако държавата не обърне внимание на искането им за основен ремонт на пътя Добрич – с. Лясково. Хората от Лясково, Житница, Камен, Тянево, Пчелник, Черна, Крагулево и Козлодуйци протестираха днес, като затвориха пътя между Козлодуйци и Лясково. Участъкът е в ужасно състояние, целият е в дупки и кръпки и не е ремонтиран основно от над 40 години.

„Чупим си колите, а тези, които имат малко по-скъпи коли, дават луди пари за ремонти. Държавата знае само да иска, а няма отговорности. Това е последният мирен протест, оттук-насетне ще организираме гражданско неподчинение. Ножът е опря до кокала, ще затворим пътя за Силистра“, заканиха се протестиращите.

Освен жители от района, на протеста дойдоха представители на Община Добричка, общински съветници и над 20 кметове е кметски наместници от общината.

Кметът на Житница Йордан Божанов посочи, че на територията на тези села има над 680 регистрирани леки автомобила, както и тежка земеделска техника. По думите му Бърза помощ стига до селото за 40 минути, вместо за 20 мин. Трудно пътуват колите, които зареждат хранителни продукти, както и автомобилите на Пожарната.

„Не вярваме, че ще бъдем чути. Борисов обеща, но останахме излъгани, не знам и това правителство какво ще направи. Казват – няма пари за ремонт. Говорят, че през 2023 година ще има проект за нов път и през 2024 г. ще асфалтират. Дотогава селата ще останат без хора. Виждам, че има интерес от млади хора да живеят по селата, но се отказват заради пътя. Много от хората ходят в Добрич на работа, как да пътуват?“, пита Божанов.

Протестиращи споделиха, че линейките не искали да пътуват до там, казвали  – „нека някой да докара болния“.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева заяви, че администрацията подкрепя протеста. „Ние сме сигнализирали многократно Областното пътно управление, Областната управа и МРРБ. Обещава се и дотам. Виждате какво е състоянието на пътя. Това вече е нетърпимо и подигравка с жителите на тези населени места. Всички обвинения се изсипват върху местната власт, а жителите знаят, че пътят е републикански и не е в прерогативите на Общината да извършва ремонтни дейности. Разговаряли сме с депутати, със служебно правителство и със сегашното също – никакъв ангажимент от страна на държавата. Проблемът се неглижира, хората са абсолютно са прави да протестират“, посочи Георгиева.

На протеста присъстваха и три семейства британци, които от 5 години живеят в района. Споделиха, че никога не са виждали подобен път във Великобритания. Един от тях каза, че е дал около 600 лева за ремонти по колата си.

Две коли е счупил по лошия път д-р Димитър Минков, който обслужва населените места в района от 20 години. Всяка седмица пътува по 4 пъти от Добрич. По думите му населението е застаряващо, близките идват да помагат и обслужват възрастните си роднини и всички се молят да няма спешни случаи.  

Присъстващите ще изпратят декларация до държавните власти с настояване за спешен ремонт на пътната отсечка.

Жителите на тези населени места са протестирали два пъти заради лошия път с дължина около 18 км. – през 2016 г. с протестен митинг пред областната управа и през 2018 г. с блокаж на пътя Добрич – Силистра.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.